Възродиха лятното кино в Поморие (снимки)

11:38, 12 мар 16 / Любопитно 25 371 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Лятно кино „Яворов” в Поморие скоро отново ще приветства своята публика под богатия си звезден купол, съобщиха от местната Община.

Още с проектирането си през 1977 г., обектът е бил замислен така, че не само да служи за прожекции през топлите месеци, а да се превърне в летния културен център на града, което личи и от тогавашното му име „Летен театър”.

През изминалите близо 40 години атмосферните условия и експлоатацията бяха оставили своя дълбок отпечатък, силно увреждайки фасади, вътрешни помещения, естрада, хидроизолации и други. Това наложи обектът да бъде напълно затворен и експлоатацията му за дълго време бе преустановена.

Сега модерното съоръжение е с оформени и санирани вътрешни помещения и фасада, а амортизираните дървени скамейки са заменени с удобни седалки, като на предните два реда са оформени “зона лукс” и 4 красиви ложи.

Съществуващата “венецианска” настилка по амфитеатъра е почистена и поправена. Настилките на външните пространства са възстановени с теракотени плочи, издържащи на атмосферни влияния и продължително натоварване от голям брой хора, а повърхността им не позволява подхлъзване при намокряне. Изцяло са подменени осветлението, хидроизолацията и части от вътрешната и външната дограма.

Въпреки значителния ремонт, уникалният и автентичен външен вид на Лятно кино „Яворов” е напълно запазен така, както и неповторимата му пленителна атмосфера.

В обхвата на проекта е включена и реконструкцията на района около киното и на крайбрежната алея. На любимото място за разходка, от паметника на Яворов до Стария кей, вече са поставени 13 скални къса, гравирани с подбрани от бележниците на поета стихове. Бяха поставени двойно повече пейки за отдих, подмениха се редица стълбове и се инсталираха осветителни тела с по-голяма мощност и височина.

Прилежащото пространство е озеленено с нови и екзотични растителни видове - чинари, явори, ливански и  хималайски кедри. До началото на сезона за цялостното озеленяване ще допринесе и богатата ниска храстовидна растителност, придружена с множество цветни декорации. Така красивата алея отново се доближи до първообраза си от далечната 1968 година и привлича още повече жители и гости на града, почитатели на Яворовото творчество и любители на киното.

Проектът се осъществи съвместно с Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Местната инициативна рибарска група Поморие-Несебър, а финансирането е 100 % осигурено по Оперативна програма „Развитие на сектор Рибарство“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама