Министерството на културата: Кметът е трябвало да опази тютюневата фабрика в Харманли

12:10, 12 мар 16 / Култура 25 507 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
"Съгласно Закона за културното наследство кметовете на общините са длъжни да организират и координират политиката по опазването на културното наследство на територията на съответната община." Това се казва в официално становище на Министерството на културата по повод запитвания от журналисти за съборената тютюнева фабрика в Харманли и полуразрушения тютюнев склад в Пловдив.

В общините следва да се съхраняват документите за обявените и декларирани паметници на културата, напомнят от Министерството.

Припомняме, че сградата на тютюневата фабрика в Харманли - един от символите на града, бе съборена на 21 февруари т.г. Кметът на Харманли Мария Киркова обясни за Topnovini.bg, че няма нарушение, защото сградата не е в регистъра на Министерството на културата. По думите й са направени няколко справки, които са показали, че бившата фабрика не представлява паметник на културата. Тя обясни още, че във времето сградата е била препродавана няколко пъти.

От Министерството на културата обаче твърдят, че сградата е паметник на културата. Същото е становището на ведомството и за съборения тютюнев склад в Пловдив, който размуни духовете в Града под тепетата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама