Плевнелиев пусна забраната за къмпингуване, но атакува в КС глобите

13:18, 12 мар 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Президентът Росен Плевнелиев обнародва промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, но ще сезира Конституционния съд  за глобите за къмпингуване и паркиране, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. С поправките депутатите забраниха къмпингуването и паркирането на 100 м от плажната ивица. Властта вече е подготвила и пълна забрана за къмпингуване, извън определите за целта места. 

"Президентът на Републиката приветства тази част от промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които законодателната власт показа, че осъзнава необходимостта да се съхранят малкото останали в България плажове с естествени природни дадености. Няма как да не бъде подкрепена направената първа стъпка в тази посока с обвяването на плажовете Иракли, Бяла-Карадере и Корал  за морски плажове за природосъобразен туризъм", гласи съобщението.

Плевнелиев обаче очаква от институциите последващи действия в тази насока, като уточнява, че забрана за отдаването им на концесия не е достатъчна. "Не може да се опазят биологичното разнообразие и екосистемите на тези плажове и да се съхрани естественото им състояние, ако се застрои ивицата зад тях", уточнява той. Такова искане вече има от екоорганизации. 

Държавният глава се обявява и за правила за къмпингуване, като посочва, че не то вреди на развитието на туризма, а застрояването.

Според него обаче проблемите не могат да се решат с налагането на глоби. Одобрените са в размер от 1000 до 10 000 лв. за паркиране и къмпингуване. "Предвиждането на високи санкции за формални нарушения, без да се държи сметка за степента на въздействието им върху природните ресурси и околната среда, не съответства на чл. 55 от Конституцията на Република България и чл. 52 от Харта на основните права на Европейския съюз и са непропорционални. Поради тези съображения държавният глава ще сезира Конституционния съд на Република България с искане за установяване на противоконституционност на въведените глоби за къмпингуване и паркиране", съобщават още от прессекретариата.

Той критикува и непрозрачното внасяне на промените - без обществено обсъждане между първо и второ четене. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама