Авиацията ни се върнала в златните си времена от преди 1989

13:19, 12 мар 16 25 548 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Българската авиация се върна в златните времена от преди 1989 г. Това каза председателят на Асоциацията на българските авиокомпании Светослав Станулов на годишната среща по представяне на състоянието на авиационния пазар и българската гражданска авиация за 2015г, предаде репортер на Сoфия Topnovini.bg. По данни от авиацията седалковият капацитет на българския авиопарк е 4400 места, а превозваните пътници от български превозвачи са 2 млн.34 хил. Това обаче е спад от 111 хил. пътници в сравнение с 2014 г. Стойностите на превозените пътници надвишават с 16% бройката от 1989 г., а общият брой нает персонал е близо 8300 и също доближава цифрата от преди 25 години. 

Директорът на летище "София" Христо Щерионов от своя страна коментира концесията на летището. Той каза, че летище "София" е 100% държавно дружество и начинът на управление се определя от принципала Министерството на транспорта. "Ние изпълняваме решенията на министерството. Ако авиокомпаниите искат да поставят желания и условия по концесията да го направят сега и да ги отправят към транспортното министерство" , призова Щерионов.

Изпълнителният директор на "България ер" Янко Георгиев коментира, че ниските цени на горивата дават възможност българските авиокомпании да са конкурентни на чуждите. С този коментар Георгиев отговори на въпрос как понижаването цените на горивата и евентуалният картел в сектора ще повлияят на цените на билетите.

Днес се е извършил първият пробен полет на медицинската авиация на авиокомпанията "Хели Ер", съобщи на пресконференцията изпълнителният директор на фирмата Захари Алексиев. Полетът е бил извършен от медицински вертолет, който е кацнал успешно на авиомедицинската площадка на болница "Св. Анна София". Алексиев обясни, че в България има три общински болници с такива площадки. Той увери, че компанията му е готова да изпълнява авио медицински услуги в цялата страна.

Председателят на асоциацията на българските авиокомпании Станулов акцентира, че в момента българската гражданска авиация е напълно интегрирана част от Европейската гражданска авиация. Той увери, че у нас се спазват всички европейски норми и правила в авиацията. Превозените пътници за 2015 г. са почти 7.5 млн., което е повишение с около 100 хил. пътници от 2014 г. От чартърни полети са се възползвали 2,593 млн. пътници.

През летище София са преминали общо 3,9 млн. пътници. Броят превозени пътници от и до летищата Варна и Бургас пък е 3.5 млн. Делът на пътници превозени от родни авиокомпании е малко над 2 млн. души, а от чужди 5,4 млн. или 72,8% от общия брой. Данните на авиацията показват още повишаване на карго превози. За целта са ангажирани 10 самолета, сред тях са самолети Боинг 737 и АН. Четири самолета пък извършват специални превози, включително такива и на ООН, те са подпомогнати и от 7 вертолета.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама