Турция получи финансовата помощ от 3 млрд. евро за справяне с бежанската криза

13:30, 12 мар 16 / Свят 25 218 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Анкара е получила договорените 3 млрд. евро финансова помощ, които Европейския съюз одобри в началото на фревруари, заяви пред „Хюриет“ високопоставен източник от турското външно министерство.

Средствата са целеви и са планирани за подобряване на условията на живот на бежанците, в замяна на което Анкара ще гарантира по-малко от тях да мигрират към Европа.

Въпреки че потвърждава получаването на част от средствата за определени проекти, представителят не разкри конкретната сума, нито кои точно проекти са финансирани.

Както Topnovini.bg съобщи, цитирайки "Хюриет", преди седмица комисия на ЕС одобри изпращането на 95 милиона евро, с които ще бъдат подпомогнати сирийски деца, живеещи в лагери за временно настаняване. Според информация на изданието 55 милиона ще бъдат предоставени за образование на децата в бежанските центрове, а останалите 40 са за хуманитарна помощ.

Турският ежедневник подчерта важността на споразуменията от срещата в Брюксел от 7-ми март, и очакванията, че договореностите ще бъдат потвърдени следващата седмица от Европейския съвет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама