Берлин смъмри македонския президент

14:15, 12 мар 16 / Свят 25 237 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Македония е получила 664 милиона евро за периода 2014-2020 г. и още 52 милиона евро за справяне с бежанската криза, заяви говорителя на германското правителство Щефан Зейберт в отговор на обвиненията на македонския президент Георге Иванов, че страната не е получила никаква помощ за опазването на външната граница на Европа.

От кабинета на държавния глава заявиха, че той не се отказва от твърденията си, изказани в интервю за „Билд“.

"Вече плащаме за грешките на ЕС, вече похарчихме 25 милиона евро пари на нашите данъкоплатци и обявихме кризисно положение. А какво получихме от Европа? Нищо! Нито един цент!", каза Иванов за "Билд", публикувано в петък.

"Призоваваме германското правителство да уточни на кого, кога и за каква цел са дадени споменатите 52 милиона евро", се казва в съобщението на кабинета на Иванов, в което е добавено, че предоставените 664 милиона евро са от предприсъединителните фондове на ЕС и са предназначени за реформи, а не за справяне с бежанците.

Външното министерство на Германия отхвърли и обвиненията на македонския президент Георге Иванов, че нямало желание за размяна на данни за заподозрени джихадисти, съобщи "Дойче веле". Пред "Билд" Иванов остро критикува Берлин и заяви: "Те ни казаха: не можем да сътрудничим с вас, вие сте трета страна и не можем да разменяме данни."

Говорител на ведомството заяви, че подобни твърдения на Иванов са "непонятни", като се има предвид, че Македония разменя данни чрез европейската полицейска служба Европол.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама