Владислав Горанов: Десетина души са овладели големия строителен бизнес

16:20, 12 мар 16 25 340 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ние сме малка и отворена икономика. Колкото по-малка е, толкова по-лесно е да се подозира, че тези хора могат да влязат в съглашение и да изкривят свободната конкуренция. Има малък брой големи фирми, които се занимават със строителство и които биха могли помежду си да постигнат съглашение за разпределение на пазара. Мога да кажа, че има определена концентрация. 

Това казва в интервю за в. „Капитал“ министърът на финансите Владислав Горанов по повод думите на предшественика си Симеон Дянков от преди дни, че има картел в строителния бизнес. По-рано днес и икономическият министър Божидар Лукарски потвърди, че този бизнес е в ръцете на няколко фирми.

По повод спрените обществени поръчки от премиера Бойко Борисов Горанов посочва, че има натрупано доста обществено недоверие и съмнения, че се случва нещо нередно и това принудило Борисов „да подходи доста нестандартно“.

„Правилата наистина не предполагат той да взима такива решения, но заради обществените нагласи е по-добре това да се случи. Мисля, че беше правилен ход, независимо че не е безспорен от формална гледна точка“, уточнява обаче той.

На въпрос за концентрацията на обществени поръчки най-вече към фирми свързани с ДПС депутата Делян Пеевски казва: „Не е само Делян Пеевски. С годините зависимостта на бизнеса от държавата се засили, особено с нарастване на инвестициите, които държавата прави – по линия на бюджета и на евросредствата. Според мен има десетина големи бизнесмени, които с годините и при различни правителства са работили целенасочено да овладеят големия строителен бизнес“.

Според него това не е добре за конкуренцията, но е естествен процес на окрупняване. "Въпросът е дали това окрупняване води до изкривяване на пазара и до намаляване на качеството на изпълнение спрямо цената. Според мен част от решението е всички големи обществени поръчки да се наблюдават внимателно не само от държавните органи, но и от обществото, колкото и клиширано да звучи", допълва Горанов.

В отговор на въпрос уточнява, че с Пеевски не са приятели, нямали общи теми.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама