Посланикът на Унгария: Има интерес към бизнес в България

16:43, 12 мар 16 25 580 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Посланикът на Унгария Андраш Клейн заяви, че има нарастващ интерес от страна на унгарските компании за развитие на бизнес в България.

Той е в Шумен по случай националния празник на Унгария 15 март.

„Шумен е град със стратегическо разположение и аз ще се опитам да презентирам възможностите на вашия град пред унгарския бизнес. Трябваше да минат 10 години, за да се сетим, че една среща месечно на министрите в Брюксел не замества двустранните отношения между държавите не е достатъчна“, каза още унгарският посланик, цитиран от пресслужбата на Община Шумен.

Андраш Клейн, полк. Ѝожеф Гуяш – военен аташе и Дьорди Димитров – директор на Унгарския културен институт, бяха посрещнати от кмета Любомир Христов на среща в Общината.

Любомир Христов запозна гостите с основните приоритети на новото ръководство на общината в областта на строителството и градоустройството. Ще бъде изготвена подробна справка за фирмите на територията на общината, които ще бъдат представени пред бизнеса в Унгария. Любомир Христов представи възможностите за инвестиции в Индустриалния парк в Шумен. Той посочи, че шуменският Индустриален парк е най-модерният в страната с изцяло изградена инфраструктура и удобства за инвестиране във всички области на индустриалното производство. 

След срещата делегацията и кмета поставиха венци пред паметника на Лайош Кошут.След това те посетиха и къщата музей на унгарския революционер.

Задължително е унгарският посланик да посети Шумен на празника на Унгария, каза Андраш Клейн и добави, че Шумен е унгарската столица в България.

Той отбеляза, че предстоят важни културни събития, свързани с унгарската култура, първото от които е концертът "Дунавска дружба” тази вечер. В него ще участва творци, известни в Унгария.

Между 22 и 24 април ще се проведе рецитаторски конкурс на унгарска и българска поезия . Това е най-голямото поетическо събитие извън земи, населени с етнически унгарци, отбеляза посланникът.

Той добави, че в Шумен има и нов лектор по унгарски език. Важно е да се знае езика, защото е търсен заяви Андраш Клейн.

Унгария е 10-тият най-голям инвеститор в България и бизнесът търси млади хора с английски и унгарски език, категоричен бе посланикът.

Гостите от Унгария ще се срещнат и с рекотра на Шуменския университет проф. Георги Колев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама