Бившият шеф на „Конрад Аденауер“ в България съжалява за оставката на Христо Иванов

17:18, 12 мар 16 / Политика 25 305 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Бих предпочел голяма съдебна реформа и оставането на министър Христо Иванов на поста му правосъден министър. Вероятно все пак е по-добре да има малка реформа, отколкото никаква. 

Това каза бившият ръководител на фондацията на „Конрад Аденауер“ в България д-р Марко Арнд интервю за "Дойче веле" относно реформата в съдебната ни система, започнала с промените в Конституцията.

По думите му „за съжаление“ се е наложило да бъдат приети исканията на ДПС за съдебната реформа на правителството, станали известни с името "исторически компромис". 

Д-р Марко Арнд коментира и последния доклад на Европейската комисия за напредъка на Румъния и България с корупцията и организираната престъпност. Според него оценката за северната ни съседка наистина е била по-положителна, отколкото за България. 

„Румъния отбелязва голям напредък в борбата с корупцията на най-високо равнище, какъвто в България действително липсва. Обстоятелството, че за двете страни се изготвят отделни доклади, показва, че те се разглеждат отделно. Това обаче би трябвало да бъде стимул за полагане на допълнителни усилия“, обяви д-р Арнд. 

Той изрази надежда, че България отново ще настигне Румъния и допълни, че и днес остава в сила казаното от Бисмарк: „Една страна може да бъде управлявана с добри чиновници и лоши закони, но не и обратното”. 

Според бившия ръководител на фондацията на „Конрад Аденауер“ в България министърът на здравеопазването Петър Москов е настоятелен в своите реформаторски усилия, макар че е критикуван. 

Д-р Марко Арнд казва, че гледа положително на дейността на министъра на отбраната Николай Ненчев, особено на неговите усилия за подобряване на интеграцията на българските въоръжени сили в НАТО и за намаляване на зависимостта на България от руската поддръжка на военната техника. 

„Извън това са необходими още реформи, преди всичко в образованието, но се надявам, че правителството ще има повече от две години време за това“, допълва д-р Арнд.

Пълният текст на интервюто можете да прочетете в рубриката "Мнения"

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама