Жителите на „Лозенец“ успяха - обединяват автобусни спирки

17:22, 12 мар 16 25 529 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Победа за жителите на столичния квартал „Лозенец“. Столична община измества автобусната спирка на ул. „Сребърна“ в посока столичен зоопарк за линиите 010-ТМ, 64, 66, 83,88, 93,120 и 122. В понеделник 15 март спирката ще бъде преместена назад на 15 метра след бул. „Черни връх“, се казва в прессъобщение от общината.

Както София Topnovini.bg писа 400 жители на столичния квартал „Лозенец“ изпратиха подписка до кмета на района и Центъра за градска мобилност (ЦГМ). Те поискаха спирката на автобусите на кръстовището при мол „Парадайз“ да се обедини, а не да е на три различни места.

От години всички автобуси в района спираха на една обща спирка на бул. „Хенрик Ибсен“ - тези, които идват от бул. „Черни връх“, тези, които идват от улица „Сребърна“, както и превозващите жителите на кварталите в полите на Витоша.

След реконструкция на кръстовището заради строежа на последната метростанция от втория лъч от метрото обаче там вече има три спирки. Така лозенчани вече трябва да пресекат двата булеварда, за да вземат автобус от друга линия.

В момента автобусите, които идват от "Симеоново", "Бояна" и "Драгалевци" – 64 и 98, спират преди да са пресекли улица „Сребърна“ и в двете посоки. Автобус 83 пък спира на самата улица пред входа на мола, а 88 и 120 спират на старата си спирка – на 300 метра от кръстовището.

„Така човек трябва да слезе на едната спирка, да ходи 50 - 100 метра до кръстовището, да пресече и да ходи още 100 метра до другата спирка, за да се прекачи на друг автобус“, обясни за София Topnovini.bg общинският съветник Борис Цветков. На редовното заседание на Столичния общински съвет тази седмица той повдигна въпроса за проблема, както пред колегите си, така и пред кмета Йорданка Фандъкова.

Освен че хората искат да се върне спирката на мястото си и всички автобуси да спират на нея, те настояват и да бъде направена поне една пешеходна пътека на кръстовището. По този въпрос обаче все още няма отговор от общината.

Преди време кмета София Йорданка Фандъкова заяви, че е „запозната с проблема на стотиците граждани“, затова е възложила на ЦГМ да измислят варианти за решаването му.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама