Франсоа Оланд: Никакви отстъпки за Турция

17:32, 12 мар 16 / Свят 25 264 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няма да бъдат направени никакви отстъпки на Турция относно човешките права или визите в замяна на гаранции за спиране на потока от мигранти към Европа, заяви френския президент Франсоа Оланд по време на среща на европейските социалисти, състояла се в Елисейския дворец в Париж, цитиран от „Фигаро“.

"Не може да има никакви отстъпки по въпроса за правата на човека или относно критериите за либерализиране на визовия режим“, каза Оланд пред репортери в навечерието на възобновяването на трудните преговори между Анкара и 28-членния ЕС през следващата седмица.

Това важи за Турция относно продължаващите вече няколко години преговори за присъединяването й към Евросъюза, посочи държавния глава. Въпреки това френският президент подчерта „неотложността“ Европа да се справи с „дълбоката криза“ с бежанците. „Ние трябва да гарантираме, че мерките, които взимаме ще бъдат по-ефективни, ако са съгласувани с нашите ценности“, увери държавния глава.

В момента на турска теротория се намират над 2,7 милиона сирийски бежанци, уточнява „Фигаро“.

Проектът за споразумение между ЕС и Турция за мигрантите предизвика въпроси относно съвместимостта си с правата на човек. ООН определи като "незаконни" предложението за колективното експулсиране на бежанци, и някои евролидери изразиха загриженост относно постигането на евентуален компромис с правителството в Анкара.

От своя страна Германия, която през 2015 година прие над 1 милион имигранти, защити плана, договорен от ЕС и Турция, и се обяви против затваряне на "Балканския път".

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама