Австрия ще ни помага при охраната на границата

18:00, 12 мар 16 / Политика 25 376 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Австрия ще ни окаже техническа помощ при опазването на българската граница, включително и по Черно море. Това са се договорили нашите министри Румяна Бъчварова на МВР и Николай Ненчев на отбраната със своите колеги Йоханна Микл-Лайтнер – федерален министър на вътрешните работи, и Ханс-Петер Доскоцил – федерален министър на отбраната и спорта. Днес двамата австрийци посетиха „Гранична полиция“ в Елхово, след което кацнаха на Летище Бургас.

Автобуси, линейки и друга техника ще ни изпратят австрийците на нашата граница. Още следващата седмица Ненчев ще изпрати българска делегация, която ще посети Министерството на отбраната на Австрия, за да обсъдят конкретните въпроси за помощ.

Лайтнер и Доскоцил са изключително доволни от това, което са видели у нас.  

„Границата се охранява на високо ниво с персонал от професионалисти. Ако България не беше изградила тази ограда, в момента миграционният натиск щеше да мине именно от тук. Основната ни цел е да спрем неконтролируемият поток от бежанци през Европа“, каза г-жа Лайтнер.

Тя добави, че Австрия може да ни подкрепи в няколко направления. Едно от тях е да окаже съдействие при установяване на фалшиви документи на мигрантите.

Според Ханс-Петер Доскоцил най-правилното, което е можело да се направи, е затварянето на балканския маршрут за мигрантите независимо от това, което твърдят някои гласове в Европа. Според него е изключително важно да се охранява външната граница на Европа и да се води борба срещу незаконния трафик на хора.

Двамата австрийци кацнаха на летище Бургас с хеликоптер и отпътуваха за родината си с българския правителствен самолет.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама