Цонко Цонев: Забраната за къмпингуване ще създаде нова корупционна вълна

18:29, 12 мар 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Абсолютна забрана за палатки в цялата България извън територията на категоризираните къмпинги предвиждат промените в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложенията са внесени от министерството на туризма. Новите забрани идват седмица след приетите ограничения за къмпингуване по морето от Народното събрание, според които се забранява къмпингуване и паркира на 100 метра от плажа. Тази вечер природозащитници готвят поредния протест пред президентството с искане държавният глава да наложи вето на одобрените вече разпоредби. 

Потърсихме за коментар бившия кмет на Каварна Цонко Цонев:

Г-н Цонев, как ще коментирате забраните за къмпингуване на 100 метра от плажа, приета от Народното събрание?

Това е нелогична и безсмислена забрана. С тези големи глоби, които са предвидени, ще се създаде още една корупционна вълна. Защото, вместо някой да плаща огромни глоби, ще плати 50-100 лева на този, който проверява. Просто се създава нова каста, която ще иска да ходи и проверява плажовете. Това ще се случи, според мен.

Забраните за къмпингуване ще навредят ли на туризма?

Много ще навредят. Ще доведат до отлив на туристите, които ходят на тези места, за да къмпингуват. Те ще отидат в други държави, на места, където им е разрешено. Където могат да слагат палатки, кемпери и да си плажуват по този начин. Една забрана води до отлив към места, където това е разрешено. Чудя се как човек като министър Ангелкова е позволила това. Ако това е идея на министъра на туризма, това е необяснимо. Не зная на кого и с какво пречеха къмпингуващите. Просто това е поредното харакири, което парламентът си прави с тази забрана.

Аз питам какво означава плажната ивица на Камен бряг. Няма да могат да се слагат палатки на 100 метра навътре от скалата или … ? Не зная как се тълкува забраната за места като Тюленово, Камен бряг, Иракли, където няма пясък. Как ще се прилага законът там? Да вземат направо да забранят цялата държава. Ние станахме държава на забраните. Нищо не е разрешено, всичко е забранено, но пък всеки прави каквото си иска. С тези безумни глоби в края на краищата ще създадат нов корупционен натиск. Сега ще трябва да се назначат хора, които да ходят за глобяват. Тези хора, когато отидат да глобяват и хванат нарушител, ще му кажат „Я, дай да се разберем!” … И стигаме пак до  …

Досега кой осъществяваше контрола?

Нямаше такъв контрол, защото не беше забранено. Къмпингуването беше разрешено в тези зони.

В кой период е най-активно къмпингуването в Каварна?

На плажа в Каварна винаги е имало палатки за Каварна рок фест. Имало е години, когато стотици хора са били на палатки. Това означава, че оттук нататък, ако има фестивал или друго събитие, никой няма да може да си сложи палатката на централния плаж в Каварна за 2-3 дни, докато трае фестивалът. Мен това не ме вълнува, защото нищо не организирам. Но, в Каварна през последните години покрай феста, на плажа идваха стотици рокаджии, които си слагаха палатките и беше разрешено. Имайте предвид, че те си чистеха, не създаваха проблеми.

Сега това няма да е възможно, така ли?

Сега, тъй като ивицата на централния плаж в Каварна е малка, който и да сложи палатка там, ще бъде  забранено, ще го глобят със солени глоби. Това е поредната забрана, която няма да важи и ще създава корупция.

Ще има ли, според Вас, ефект от тази забрана?

Тази забрана ми напомня за цитата на Сталин „Има човек – има проблем. Няма човек - няма проблем” . Сега той става „ Има палатка – има проблем. Няма палатка - няма проблем”. Решихме си всички проблеми по Черноморието с тази забрана. Всичко друго ни е наред и като забраним палатките ще цъфнем и ще вържем. Явно държавата ни няма други проблеми, та палатките се оказаха най-големия й проблем.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама