В понеделник посрещат официално новите съдебни инспектори

18:40, 12 мар 16 25 592 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Новоизбраните съдебни инспектори ще встъпят официално в длъжност в понеделник, съобщиха от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС). Официалната церемония ще бъде в понеделник от 11,00 часа в ИВСС. На събитието се очаква да присъстват правосъдният министър Екатерина Захариева, председателят на ВКС Лозан Панова, председателят на ВАС Георги Колев, главният прокурор Сотир Цацаров и оглавяващия правната комсиия в парламента Данаил Кирилов.

Новите съдебни инспектори са Александър Мумджиев от следствения отдел на Софийската градска прокуратура (предложен от БСП), Генади Георгиев от Върховната административна прокуратура (предложен от ГЕРБ), Игнат Георгиев - председател на Административен съд – Перник (Реформаторски блок), Лидия Стоянова от Върховния касационен съд (ГЕРБ), Любка Кабзималска - зам.-шеф на Софийската районна прокуратура (ДПС), Любомир Крумов от Софийския окръжен съд (ГЕРБ), Мария Нейкова - зам.-шеф на Апелативната специализирана прокуратура (Патриотичен фронт), Стефка Мулячка от Националната следствена служба (БДЦ), Теодора Нинова от ВКС (АБВ) и Юрий Кръстев от ВКС (ГЕРБ). Те бяха избрани от парламента на 18 февруари.

На церемонията главният инспектор Теодора Точкова ще връчи плакети и грамоти на инспекторите, които приключват втория мандат на Инспектората. Това са Димана Йосифова, Весела Николова, Захаринка Тодорова, Светла Бошнакова, Янка Гочева, Албена Кузманова, Албена Костова, Любомир Георгиев, Петър Раймундов и Моника Малинова.

Преди дни ВСС на косъм реши заминаващите си инспектори да не бъдат повишени на по-високите длъжности от тези, на които са били, преди да се присъединят към ИВСС. Всички те бяха пуснали молби до кадровия орган да бъдат възстановени на работа в съдебната система на по-висока длъжност. Мотивът им беше, че в закона пише, че трябва да бъдат възстановени на длъжност "не по-ниска от заемната" преди избора им. Членовете на ВСС обаче не уважиха молбата им въпреки голямата подкрепа, която срещана желанието им на голяма част от тях.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама