Русенската публика извика на бис бароковите изпълнители от Academy Of Ancient Music

22:40, 12 мар 16 / Култура 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Русенската публика извика на бис световно известните изпълнители от Academy Of Ancient Music (Академия за старинна музика), които тази вечер изнесоха концерт с барокова музика във втората фестивална вечер от Мартенски музикални дни.

Присъстващите имаха възможност да видят на сцената не само блестящи изпълнители, но и цигулка от 1683 г., както и други стари инструменти, дело на едни от най-добрите лютиери през вековете.Те имаха струни от животински черва, а не метални, както е при съвременните. Старинните цигулки нямаха ложи за брадичката, а челистите придържаха инструментите си с крака, а не ги допираха до пода, както е било по времето, когато са създавани произведенията, които Academy Of Ancient Music свири.

Оркестърът има и образователен проект от 2010 г. В рамките му се работи със стотици деца, които участват в майсторски класове, рабтилници и др. Той е насочен не само към бъдещите музиканти, но и чрез партньорство с множество училища се цели увеличаването броя на слушателите на класическа музика сред подрастващите.

За своето 40-годишно съществуване Academy Of Ancient Music са издали над 300 албума в милионен тираж.

Днес 10 изпълнителни от „Академията“ бяха в Русе, водени от голямото име в бароковата музика Павло Бензосюк. В програмата бяха включени Театрална музика Абделазер (1695 г.) от Хенри Пърсел (1659-1695 г.), Кончерто гросо опус 5, №12, Ла Фолия (1726-1727) от Франческо Джеминиани (1687-1762), Сюита из операта „Пан и Сиринкс“ от От Йохан Галярд (1687-1747), Концерт за цигулка в ре минор от Йохан Хаймлих Роман (1694-1758) и Концерто гросо опус 6, №10 ре минор от Георг Фридрих Хендел. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама