3 000 се регистрираха като земеделски стопани в Шуменско

06:55, 14 мар 16 25 387 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
3001 са регистрираните активни земеделски стопани в Шуменско към момента, каза за ТОП НОВИНИ директорът на Областна дирекция „Земеделие” (ОДЗ) Димитър Върбанов.

Сред тези земеделци има както пререгистрирани стопани, така и новорегистрирани, уточни Върбанов.

По данни на Министерството на земеделието и храните за текущата 2015/2016 година в Регистъра на земеделските стопани са въведени данни за пререгистрация на 2787 земеделски стопани.

В ОД „Земеделие” Шумен през миналата 2014/2015 стопанска година са били регистрирани и пререгистрирани 3172 земеделски стопани.

Директорът на ОД „Земеделие” уточни, че само регистрираните за съответната година земеделски производители могат да кандидатстват за финансово подпомагане от ДФ “Земеделие” по национални програми и европейските фондове в областта на земеделието и развитие на селските райони.

Те имат право да получават безплатно съвети от Националната служба за съвети в земеделието и от нейните областни служби.

Регистрираните земеделци могат да продават продукцията си на пазарите в цялата страна без касови апарати.

Земеделски производители, които упражняват само земеделски дейности ползват преференции при внасяне на социални и здравни осигуряване и УПФ (за родените след 1960 г.).

Не се облагат доходите на земеделските производители, физически лица, вкл. извършващи дейност като еднолични търговци, за непреработена растителна и животинска продукция, в това число за пчеларство, бубарство, сладководно рибовъдство от изкуствени водоеми и оранжерийно производство без декоративното.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама