В Червен бряг отбелязаха Сирни заговезни

07:23, 14 мар 16 25 381 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Сирни заговезни бе отбелязан в Червен бряг тази неделя, информираха от кметството. Българската православна църква почита празника Неделя Сиропустна, наричан още Сирни заговезни.

Той се отбелязва седем седмици преди Възкресение Христово, което тази година е на 1 май. След него, от понеделник, започва Великият пост. Последният ден преди Великия пост е „неделя на всеопрощението“. Основата на празника са думите на Христос:

„Ако не простите на човеците съгрешенията им и вашият небесен Отец няма да прости съгрешенията ви.“ Прошката е силно застъпена в книгите от Новия Завет в Библията. Исус Христос е разпънат на кръста и е пролял кръвта си за да измие с нея греховете на всички хора и чрез нея те да получат опрощение, бъдат спасени, да възстановят връзката си с Бога и да имат вечен живот. За важността на прошката се споменава и в основната молитва: „… И прости ни дълговете, както и ние прощаваме на нашите длъжници“.

На този ден, всеки човек иска прошка от другите, за да може да влезе в поста, който е време за очистване, размисъл, усъвършенстване и примирение със събратята. Прошката се приема като много съществена част от отношенията между човека и Бога.

„Не съдете, за да не бъдете съдени, защото с каквато мярка мерите, с такава ще ви се отмери“, казва още Господ. 

На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините.

Обредността на Сирница е подчинена на подготовката за великденския пост, който трае 49 дни.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама