Режимът на Асад и опозицията преговарят за мир в Сирия

07:23, 14 мар 16 / Свят 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В швейцарския град Женева започват пълноформатни мирни преговори за Сирия между представителите на режима на президента Башар Асад и Висшия комитет по преговорите на сирийската опозиция.

В неделя специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура заяви пред „Ал Джазира“, че шансовете за успех са по-големи от всякога. Според него няма никакъв план Б за прекратяване на войната в Сирия освен тези преговори. „Съдейки по това, което виждаме днес, план Б представлява само удължаване на ужасния конфликт. А знаете ли кой ще е жертвата на това? Сирийският народ“, каза емисарят, цитиран от световните агенции.

„Първо - имаме импулс, както от хуманитарна гледна точка, така и от гледна точка на пониженото равнище на бойните действия. И в двете направления положените усилия са недостатъчно, но има движение в правилната посока“, отбеляза де Мистура, аргументирайки позицията си за шансовете на преговорите.

Мирният процес се подкрепя единодушно от Съвета за сигурност на ООН, което не е било налице при предшествениците на Де Мистура. Като още един плюс в работата си за постигане на мир той изтъкна и наличието на т.нар. контактни групи. „Виенската група от 18 страни - от Саудитска Арабия до Иран, от Катар до Турция, от САЩ до Русия, чиито представители седят в една стая и обсъждат намирането на политическо, а не на военно решение за Сирия. Това са потенциално добри новини“, изтъкна Де Мистура.

Положителен изход от преговорите в Женева вижда и френският външен министър Жан-Марк Еро. Според него добросъвестното съблюдаване на условията на примирието в Сирия е главното условие за успеха на междусирийските мирни преговори. „За да се гарантира убедителността на тези преговори, примирието трябва да се съблюдава напълно, а достъпът за хуманитарна помощ трябва да е безпрепятствен“, заяви той. Говорейки за преговорите, Еро призна, че те ще са сложни. „Те трябва да положат началото на продължителен преходен политически процес“, заяви той.

Първият кръг на преговорите бе прекратен в началото на фревруари заради „сложностите при обсъждане на процедурни въпроси“. Като аргумент Стефа де Мистура изтъкна съсредоточаването на страните върху обсъждане на процедурни въпроси, а не на решението на конкретни задачи по облекчаване на хуманитарните проблеми на сирийците. 

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стефан де Мистура

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама