Жълт код за силен вятър в област Добрич, бурен край морето

08:00, 14 мар 16 25 428 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Жълт код за силен вятър е обявен за 3 области в страната за 14 март. Предупреждението е за областите Добрич, Варна и Бургас. За крайморските райони на същите области е обявен и оранжев код за бурен вятър .

Вятърът ще бъде североизточен вятър със средна скорост 15-17 м/сек и пориви до 20-22 м/сек. Оранжев код е обявен и за силен вятър в морето.

Оранжевият код е обявен за областите Бургас-море, Добрич-море и Варна море. Оранжевият код значи, че ще духа силен вятър от север-североизток 15-18 с пориви 22-24 м/сек или 7-8, пориви 9 бала по Бофорт. Вълнение на морето 4-5 бала.

През новата седмица дъждът спира, но времето остава студено, предупреждават метеоролози. 

Сутринта ще има валежи главно в югозападната половина от страната, а в Предбалкана и по високите полета в Западна България дъждът ще се примесва със сняг. По-късно валежите ще спират, а следобед облачността ще започне да се разкъсва и намалява.

Температурите ще се понижават и минималните ще са между 1° и 6°, а максималните - между 4° и 9°.

Облачно ще остане времето и по Черноморието, като ще вали в южните райони, но след обяд ще спират. Вятърът ще се усили и ще бъде умерен до силен, временно и бурен. Максималните температури ще са 6°-7°. 

Сутринта над планините ще е облачно и ще вали сняг. Сутринта температурата на 1200 м ще е около минус 1° , на 2000 м – около минус 6°, през деня ще се понижава.

През следващите два дни вятърът отново ще остане от североизток, но ще отслабне. Валежите ще спрат. Минималните температури ще се понижат, а дневните ще са с 1-2 градуса по-високи от предишния ден. В четвъртък облачността ще се разкъсва и ще намалява, а температурите слабо ще се повишат.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама