Световната банка има план да си платим дълговете на американските централи, заяви Делян Добрев

08:06, 14 мар 16 / Политика 25 274 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Световната банка вече има предложение, но не сме го официализирали, с което през следващите 20 години да платим поетапно задълженията на НЕК към американските централи в комплекса "Марица Изток". Това каза депутатът от ГЕРБ Делян Добрев по БНТ. 

Целта на заема, който предстои да вземе правителството, е да покрие част от старите задължения на НЕК към американските централи, които са около 4 млрд. лв, обясни Добрев. Той допълни, че сега за пръв път НЕК е излязла на печалба. Компанията е с тарифен излишък от 100 млн. лв. В момента БЕХ избира между два консорциума за изтеглянето на заем в размер до 650 милиона евро, както бе обявена процедурата.

Причината НЕК да стопи дефицита си е промяната на закона за енергетиката, спирането на изкупуване от НЕК на скъпа енергия, като по този начин са се намалили разходите на компанията, обясни Делян Добрев. Той допълни, че е изграден и специален фонд за енергийна сигурност, който е спомогнал за намаляване разходите на НЕК.

Добрев, също като Цветан Цветанов, пожела повече кандидати при повторната процедура за избор на председател  на КЗК. Росен Желязков оттегли кандидатурата си за председател на Комисията за защита на конкуренцията, която беше и единствената. Желязков мотивира решението с това, че не желае да се състезава сам със себе си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама