Община Тервел обявява конкурс „Да помним героите на Добруджа”

08:44, 14 мар 16 / Култура 25 390 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По случай 100-годишнината от Първата световна война и  боевете в Добруджа на Трета българска армия в периода 2–7 септември 1916 г., Община Тервел организира конкурс на тема „Да помним героите на Добруджа”. В развоя на събитията участие взема  ІІІ–а българска армия, която допринася за освобождението на Южна Добруджа. Пряк участник във военните действия е Първа конна дивизия, под командването на ген. Иван Колев. Военните части са дислоцирани именно в Тервел за времето от 31 август до 6 септември 1916 г.Целта на конкурса е да мотивира децата и младежите от общината да се запознаят с фактите, свързани с военните действия в Добруджа и по територията на цялата община Тервел, да научат повече за командирите, героите и военните части, участвали в битките за Тервел на 2-3 септември и при Кочмар-Карапелит - на 6 септември 1916 г. От участниците се очаква  да използват средствата на изобразителните и приложни изкуства, на мерената реч, публицистичния стил и свободния текстов изказ, както и новите компютърни технологии, за да формулират своето произведение. До участие се допускат деца и ученици от ЦДГ и училища, школи по изкуствата при ОДК, читалища, студенти, граждани. Конкурсът се осъществява в три направления - литературно творчество, изобразителни, приложни изкуства и презентация.

Поради широкия обхват на темата, участниците могат да изберат отделен аспект от нея- конкретен исторически момент, събитие, участници и т.н.

В направление „Литературно творчество” могат да участват ученици от училищата на територията на Община Тервел, разделени в три възрастови групи: I – IV клас, V – XIII клас и IX – XII клас. Участниците могат да представят свое лично творчество – стихотворение, есе, разказ, пътепис, публицистичен текст, ученически вестник.

В направление „Изобразителни, приложни изкуства могат да участват деца от подготвителните групи на ЦДГ и учениците от всички училища на територията на Общината. Със средствата на изобразителните и приложните изкуства темата да се представи  от участниците.а Позволени са всички техники – графика, акварел, пастел, масло, декупаж, макет и т.н. Възрастовите групи са 5-7 год. – за рисунка; I – IV клас; V – VIII клас; IX – XII клас. Участници над 19 години.

В направление презентация „Да помним героите на Добруджа“ възрастовите групи са V-VIII клас и IX – XII клас.

Всяка от конкурсните работи се придружава от информация за трите имена на участника,  точен адрес,   телефон ,  e-mail за връзка, училище, читалище, ОДК, ЦДГ. Всички материали, свързани с конкурса да бъдат представени в кабинет 304 в Община Тервел не по- късно от 10 май 2016 г. Творбите на участниците ще бъдат оценявани от педагози и общински служители.

Всички участниците получават грамота за участие. Отличените с I, II иIII място получават грамота и  предметна награда, осигурени от Община Тервел.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама