Расте броят на жертвите на терора в Анкара, подозират кюрдската партия ПКК (обновена)

09:16, 14 мар 16 / Свят 25 210 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Расте броят на жертвите на кървавия атентат, разтърсил Анкара в неделя.

До момента загиналите са 37 души. "Тридесет души са загинали на място, а четирима починаха от раните си в болница", каза на пресконференция говорител на турското здравно министерство, цитиран от "Хюриет".

Ранените са 125 души, в много тежко състояние са 19-има от пострадалите. Властите не изкючват възможността броят на загиналите да се увеличи.

Днес се очаква да огласят официално кой стои зад нападението. Основните подозрения падат върху бойците от кюрдската партия ПКК или авързана с нея групировка. Според разследващите атентатор-самоубиец се е врязал с колата си между два пътнически автобуса в центъра на столицата. Предполага се, че мястото за нападението е било избрано така, че да пострадат повече цивилни. Според вестник "Джумхуриет" терористичното нападение е било извършено от мъж и жена. 

"Мощният взрив е причинен от автомобил, пълен с експлозиви. Мястото на инцидента е близо до спирка на градския транспорт, станция на метрото и един от офисите на премиера на Турция Реджеп Ердоган. Целта на атентата са цивилни граждани", това заяви турския вътрешен министър Ефкан Ала.

Сред труповете на мястото на атаката били и тези на двамата души, задействали адската машина.

"Атентати като днешното нападение с кола - бомба в Анкара само ще засилят решителността на Турция да се бори с тероризма. Тя няма никога да се откаже от правото си да се защитава", заяви в декларация по повод инцидента президента Реджеп Ердоган. Турският президент смята, че родината му е станала обект на нападения заради нестабилната обстановка в региона.

"Нападенията са заплаха за единството и сплотеността на народа и ето защо властите са решими да продължат борбата с тероризма", каза Ердоган.

Премиерът Ахмет Давутоглу осъди остро атентата и заяви, че атаката е над цяла Турция.

Това е третият взрив в Анкара в рамките на последните пет месеца, отбелязват турските медии.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама