Шуменци излизат на протест срещу забраната за къмпингуване

10:21, 14 мар 16 25 393 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шумен ще се включи в националния протест срещу забраната за диво къмпингуване.

Любителите на палатките сред природата ще се съберат тази вечер в 18.30 часа пред Община Шумен.

Това става ясно от Фейсбук група, в която се организира протеста.

„Нека излезем, за да покажем какво е мнението ни за тази забрана за къмпингуване и за тези глоби, които искат да ни налагат. Нека излезем и викнем силно, защото зад гърбовете ни готвят нова тотална забрана за къмпингуване "извън посочените от закона" места, която ще важи за цялата страна”, се казва в поста на групата.

Недоволните обясняват, че забранате ще наложи рестрикции върху всички, които искат да практикуват определени спортове, природосъобразен туризъм или да си почиват за един уикенд.

Над 870 души са поканени в групата, като участие вече за заявили над 40.

Национален протест срещу забраната за диво къмпингуване ще има тази вечер пред сградата на Президентството в София. Началният час също е 18.30 часа, като участие са потвърдили повече от 2 000 души в социалните мрежи.

Протестиращите се обявяват против готвените промени в Закона за туризма, които предвиждат забрана на т.нар. диво къмпингуване т.е. къмпингуването къмпингуването извън обособените за това места на територията на цялата страна.

Подобни протести ще има и в Стара Загора, Русе и Варна.

Недоволството на протестиращите бе провокирано от абсолютна забрана за палатки в цялата България извън територията на категоризираните къмпинги, която се предвиждат в промените в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложенията са внесени от министерството на туризма. Ограниченията ще важат и за собствениците на каравани и кемпери. Новите забрани идват седмица след приетите ограничения за къмпингуване по морето от Народното събрание.

Обсъждането е до 15 март, след което промените ще бъдат внесени в парламента за гласуване. Според проекта къмпингуването, бивакуването, поставяне на палатки, каравани или кемпери на необозначени територии ще се глобява с 200 лева.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама