Дано ВСС не бъде избран като съдебните инспектори, пожела си Лозан Панов

11:26, 14 мар 16 25 316 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов си пожела бъдещият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) да не бъде избран по начина, по който бяха избрани съдебните инспектори - без дебати и с парламентарни пазарлъци. Словото му бе по повод встъпването в длъжност на новите съдебни инспектори към ВСС.

“Пред всички нас стои едно голямо предизвикателство - 7% доверие в съдебната система, за да може да има доверие е необходима усърдна работа от всички ни. Доверието в съдебната система се гради не само от институциите в нея. Ако при избора на инспектори в парламента имаше дебати, имаше мотиви и съображения - защо се предпочита един кандидат пред друг, сигурен съм, че доверието в съдебната система щеше да бъде по-високо.

Ако за половин час и по-малко от половин час се събра мнозинство, повече от 160 депутати, и се гласуваха новите инспектори, то това не е един от най-добрите знаци за реформа в съдебната система. Защото квалифицираните мнозинства, според мен, са създадени, за да концентрират вота върху най-добрите специалисти, а не да прикриват парламентарен пазарлък - аз на мене този, ти на мене онзи. Ще отправя и едно друго предизвикателство насочено към бъдещия Висш съдебен съвет. Дали по същия начин и той ще бъде избран, надявам се не. Дали заради този избор или по някакви други причини в новия състав има само един специалист в областта на гражданското право и нито един в областта на търговското право, няма как да не го отбележа?

Пожелавам на новите колеги инспектори към ВСС, за разлика от парламентаристите , вие да покажете в своята работа - не само да защитите своята професионална чест, но и своето човешко достойнство. Протягам ръка към вас и ви моля заедно да изградим доверието в съдебната система, защото то се гради не само и с PR акции в Брюксел, а със смели, неотложни реформи, които да върнат доверието в инситтуциите. ”, каза Лозан Панов в своето слово.

Председателят на ВАС Георги Колев благодари на старите инспектори, а на новите пожела - професионализмът и абсолютната безпристрастност да бъдат водещи.

“Над 8000 сигнала са проверили старите инспектори към ВСС. Това доведе до дисциплиниране на органите на съдебната власт”. Това каза главният инспектор Теодора Точкова при встъпването в длъжност на новите инспектори в ИВСС. “Смяната на екипа става в преломен момент, когато повече отговорности и правомощия придобива инспектората с промените в Конституцията. Виждам в новите колеги доказани професионалисти, които има дързостта и куража да се справят с предизвикателствата”, допълни тя.

Председателят на правната комисия в НС и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов подчерта, че в състезанието е имало много добри и качествени кандидати. Той също акцентира, че в сложна ситуация в развитието на съдебната система новите инспектори влизат в длъжност.

Министърът на правосъдието Екатерина Захариева заяви, че промените на ЗСВ ще осигурят финансов, административен и всякакъв друг капацитет, за да изпълнят новите инспектори към ВСС увеличените си отговорности. Тя призова инспекторите да не се притесняват от новите си отговорности, защото ще им бъде осигурена нужната подкрепа.

Приветствие към новите инспектори към ВСС отправиха и председатели на адвокатския и съдийския съюз.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама