Германците загубиха вяра в Меркел, исторически слаби резултати за партията й

11:56, 14 мар 16 / Свят 25 179 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Германците показаха, че са загубили доверие в канцлера Меркел заради бежанската й политика. Това показаха резултатите от екзит половете от изборите, проведени в три провинции в неделя. Управляващата партия Християндемократически съюз (ХГС) загуби две от трите провинции. Политическата формация е постигнала исторически слабия резултат от 27 процента от гласовете в смятаната за тяхна „крепост“ провинция Баден-Вютенберг. Там победител е партията на „Зелените“. Социалдемократите спечелиха в Райланд-Пфалц. Партията на Меркел печели само в Саксония-Анхалт.

Въпреки лошите резултати управляващите няма да променят политиката си на "отворени врати".

"Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел няма да промени политиката към бежанците, заяви неговият генерален секретар Петер Таубер след вчерашните регионални избори в Германия, цитиран ДПА. 

Меркел е подложена на растящ натиск след поражението на партията ѝ на изборите в провинциите Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц.

"Имаме ясна линия за политиката към бежанците и ще се придържаме към нея", каза вицепремиерът Зигмар Габриел, лидер на социалдемократите, които са партньори с ХДС в управляващата коалиция. 

Християнсоциалният съюз, баварският партньор на ХДС, обаче критикува политиката на Меркел към бежанците и настоява, че трябва да има промяна в курса. 

"Причината за лошите изборни резултати на ХДС е политиката, която позволява безкраен и безконтролен наплив на бежанци", заяви депутатът Ханс Михелбах и добави, че единствената логична последица от тези резултати е да се промени политиката към бежанците.

Очаква се днес по обед канцлерът Ангела Меркел да направи изявление за резултатите от вчерашните регионални избори, посочва АФП.

Изненадата на провелите се в неделя избови бе антимигранската партия „Алтернатива за Германия“, която получи двуцифрени резултати и в трите провинции. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама