Етичната комисия във ВСС ще изиска записа от срещата между Цацаров и следователи (Обновена)

12:05, 14 мар 16 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Етичната комисия ще изиска записа от срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и следователи в столичното следствие. Това каза пред медиите председателят на комисията Ясен Тодоров, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Днес Етичната комисия взe решение да продължи проверката по твърденията на следователя Бойко Атанасов за нередности в столичното следствие като изиска информация дали има предварителни проверки или досъдебни производства срещу следовател Атанасов, така и срещу всички следователи и прокурори от столичното следствие, и отдел Първи на СГП.

Ще се извърши проверка как се осъществява специалният надзор от Апелативна прокуратура София и Върховна касационна прокуратура по отношение на делата разследвани от сектор първи, както и колко досъдебни производства от този сектор са под специален надзор.Също така ще бъдат изискани доклади от следствието и ВКП относно проверките по случайно разделение на делата. Ще се провери още откога има разделение на три сектора в столичното следствие и защо се налага това. Етичната комисия ще направи и проверка колко дела има в сектора срещу неизвестен извършител и колко време трае разследването по тях. Ще се изискат от градска прокуратура и резултатите от проверката на случая с кофите за боклук, където бяха намерени изхвърлени работни материали по делото КТБ и други. Относно снимките на документи намерени в кофите до следствието излезли в медиите Тодоров каза, че те нямат отношение по изнесената от Бойко Атанасов информация за това какво се е съдържало в изхвърлените материали. 

След събирането на цялата информация евентуално ще бъдат поканени на изслушване настоящият градски прокурор Христо Динев и бившият градски прокурор Николай Кокинов, който в момента не е магистрат и не се знае дали ще се отзове на поканата. Ако се прецени ще бъдат викнати на изслушване във ВСС и други лица.

Следовател Бойко Атанасов и колегите му бяха изслушани преди седмица от Етичната комисия във връзка с думите на Атанасов за шпицкоманди от следователи използвани за натиск на лица от висши кръгове.

Ясен Тодоров обяви за некоректни заглавията в някои меди,и че Етичната комсиия ще разследва председателят на СГС Калоян Топалов за смъртта на съдия Цветан Ценов от СГС. Той каза, че ако има престъпление не е Етичната комисия органът, който да извършва разследване. Все пак ако комисията прецени ще извика на изслушване председателя на градския съд. Проверката на кадровиците във ВСС е за делата възложени на Ценов, както и дали му е оказван натиск по тях. Тодоров каза, че на изслушване ще бъдат поканени родителите на съдията, ако са в състояние да говорят. Ще бъде изискани от прокуратурата и материалите събрани по досъдебното производство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама