Делегация по програма „Еразъм +“ в Русе

12:06, 14 мар 16 25 226 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
 Днес, в Заседателна зала на Община Русе, зам.- кметът по хуманитарни дейности Иван Григоров посрещна група учители и ученици, представители на шест държави, по повод откриването на дейностите по международния проект за междуучилищно партньорство Програма „Еразъм+“, съобщават от пресцентъра на общината.

Иван Григоров е приветствал участниците в срещата, като е заявил, че възможността, която им предоставя проекта е уникална, тъй като могат да общуват с хора, с различни майчини езици и имащи различни културни традиции.

Той допълни, че благодарение на интернационализирането и единния работен език – испанският, езиковите граници падат, предоставяйки добри перспективи за комуникация. В своето изказване зам.- кметът презентира факти свързани с историята на Русе, както и представи основни аспекти от кампанията „Русе – европейски град на спорта“ 2016.

На срещата присъстваха директорът на СОУЕЕ Добромира Николова, координатори по проекта в различните държави и десетки ученици. Домакини на събитието са Община Русе и СОУ за европейски езици „Св. Константин-Кирил Философ“, а визитата им се осъществява по проект „Оформяне на европейско гражданство чрез помощта на технологиите и медиите“.

Настоящият проект има за цел да повиши технологичната и медийната грамотност с цел изучаването на чужди езици и култури като способ за изграждане на европейско съзнание. В този обмен са включени участници от шест държави – Норвегия, Румъния, Полша, Унгария, Испания и България, а работният език е испански.

Чрез реализирането на проекта учениците ще придобият основни социални и технически умения с помощта на разработени насоки за работа около три взаимосвързани направления: дигитална грамотност, образование за демокрация и изучаване на чужди езици. В проекта са включени пряко 180 души – 90 ученици на възраст между 14/17 години и 90 преподаватели.

Една от дейностите заложени в проекта е пътуване из шестте страни – участници с цел осъществяване на контакт и съвместна работа по създаването на късометражни филми и клипове на теми свързани с ежедневието и проблемите на младежта.

Екипната работа дава отражение върху уменията на учениците за международна работа в екип, работа с видео технологии, комуникация с хора от други европейски култури и държави, изграждане на връзки и засилване на европейската ценностна система, съобщават още от пресцентъра на община Русе.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама