Музеят на авиацията се мести във военно поделение в Пловдив

12:18, 14 мар 16 25 504 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Окончателно е определено мястото за преместване на Музея на авиацията от Крумово, съобщи кметът Иван Тотев. Това е действащо военно поделение срещу Мебелна къща в Пловдив.

В края на миналата седмица Тотев се е срещнал с директора на музея Рада Банялиева и шефката на Националния военноисторически музей Соня Пенкова, на която окончателно са били уточнени подробности по преместването.

Община Пловдив ще поеме всички разходи по проектиране на територията според изискванията на Националния военноисторически музей. Министерството на отбраната (МО) ще се съгласи да допусне на територията на поделението музея.

Общината се ангажира да съдейства МО да получи от държавния бюджет необходимите от 5 до 7 милиона лева за ремонт на сградата, каза още Тотев.

"Убеден съм, че след преместването на музея на територията на Пловдив той няма да има никаква нужда от субсидия и ще бъде даван за пример за това как една такава институция може да се самоиздържа", коментира кметът.

Припомняме, че в събота в Музея на авиацията избухна голям пожар, при който бяха унищожени ценни експонати. Причината за огъня се оказа работа с ъглошлайф в хангар, където има леснозапалими материали.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама