Цацаров подхвана екоактивисти по публикации на „Труд“

12:25, 14 мар 16 / Политика 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверка по публикации на „Труд“ „за съмнително управление и разходване на средства от Европейския съюз“. От пресцентъра на прокуратурата съобщиха, че Върховна административна прокуратура е отправила предложение до Изпълнителна агенция „Одит на средствата от Европейския съюз“ за извършване на одит по три проекта на МОСВ. 

В една от публикациите на 06.01.2016 г. в „Труд“ е публикувана статия под заглавие „Половин милион взели „еколозите“ за 60 лалугера“. Според материала приятели и роднини усвоили почти половин милион лева да развъждат вредители, като в центъра бил лесовъдът Тома Белев. „През 2009 г., дирекция на Природен парк „Сините камъни“ печели 470 000 лева държавни и европейски средства по програма „Околна среда, за да възстановява хабитата на лалугерите, като от тях усвоява 412 000 лева.. … Интересното е , че дори еколозите отбелязват роящите се навсякъде лалугери, като над 1000 от тях били нападнали близко голф игрище. Това е посочено на сайта на НПО на Тома Белев, където гордо е отчетен резултатът, че 60 лалугера са хванати от голфа и преместени в парк“Сините камъни“ – се твърди в статията.

Друго писание, което е привлякло вниманието на подчинените на Цацаров е от 08.01.2016 г. със заглавие „Еколозите с нов удар – мътят яйца на костенурки за милион лева“. То е за проект “Възстановяване и опазване на благоприятното състояние на защитени видове в ЗМ Алдомировско блато и защитени зони в общините Сливница и Драгоман” и е на стойност почти 1 000 000 лева. Според прокуратурата в нея имало изложение факти, които „навеждат на съмнения относно законосъобразното упражняване на дейностите по управление и разходване на предоставените средства от Европейския съюз“.

Третият материал е от 12.01.2016 г. под заглавие „Зелените прибират нови 430 000 лева от безсмислен проект на екоминистерството“ за проект „Планове за действие за глухар, трипръст и белогръб кълвачи“ с бенефициент българо-швейцарската фондация “Биоразнообразие“. Според вестника на Петьо Блъсков фондацията била известна като една от най- добре финансираните организации с дейност насочена основно срещу българските зимни ски курорти. „Основният резултат от проекта е откритието, че ски и туристическите зони, както и лифтовете са основните заплахи за разпространение на глухара и трябвало да бъдат забранени“, пише още в материала.

Вестник „Труд“ бе купен от Петьо Блъсков с кредит от Първа инвестиционна банка (ПИБ) в края на миналата година. Според разследвания на Биволъ ПИБ е обвързана в сложа схема от офшорки с фирмата концесионер на ски зоната в Банско – ЮЛЕН, ВИТОША СКИ, която стопанисва ски съоръженията на на Витоша и многи други компании. Тома Белев и други екоактивисти работели по проверяваните проекти са сред двигателите на протестите срещу опитите за разширяването на концесията на Банско, около която има много нередности.

Преди време собственикът на ПИК Недялко Недялков заяви публично, че статиите срещу зелените се получават в редакцията на "Труд" "по мейла" и "на флашка". "Мога да ти посоча и конкретния мейл, от който ти ги пращат. Искаш ли?", обърна се той към главния редактор на вестника Петьо Блъсков.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама