Иван Тотев: Историята с тютюневия склад се превръща в сапунка

12:43, 14 мар 16 25 415 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Пловдив Иван Тотев нарече "сапунка" скандалния случай със съборения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8. Според него казусът вече наподобявал турски сериал, в който някой се опитва да направи Община Пловдив лошия герой. "Но ние винаги сме от добрите. В турските сериали много често си мислиш, че някой е лош, но изведнъж се оказва, че той държи ключа за разрешаване на проблема", отсече Тотев.

Според кмета Общината винаги е съблюдавала опазването на културно-историческото наследства на своята територия. "Опитаха да ни натикат в ъгъла и да ни обявят за виновни. Времето за това е "много хубаво" - съвпада с подготовката ни за Европейска столица на културата, както и с промените в Закона за културното наследство", каза още Тотев. По думите му в случая се прави опит много лесно Общината да бъде натикана в ъгъла и да бъде обявена за виновна. Знайни и незнайни експерти започнали да налагат мнението, че "видите ли, общините нямат капацитет да опазват културното наследство и промени в закона не бива да се правят", каза кметът.

"В закона много ясно е записано, че когато има съмнение за една сграда, че е паметник, Общината трябва да получи документ, че е започнала процедура за деклариране на тази сграда. Такъв документ в Община Пловдив не е получен", продължава да твърди Тотев.

Той отново обясни, че на 26 януари 2016 г. Общината е изпратила запитване до Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) дали актуализацията на историческата част на града, в която попада и Тютюневият град, е завършена и дали е възможно да се получи списък с недвижимите културни ценности. По думите на Тотев и до момента няма отговор на това писмо.

Според кмета в Общината не е внасян и проект за 17-етажен хотел на мястото на склада на ул. "Одрин"8. "Когато получим едно писмо, в което пише "Дайте ни един проект да го съгласуваме", това не означава, че този проект ще бъде направен във вид, в който обществото ще го приеме", каза още Тотев, визирайки писмото от НИНКН от 2014 г. Според него въпросното писмо не е нормативен документ, който категорично казва, че сградата е паметник на културата.

По думите на пловдивския градоначалник "НИНКН е в разкрачено положение, в което може да даде различно становище в зависимост от моментната конюнктура". "Това е практика, която виждаме навсякъде, при още много сгради. Само че имам чувството, че някой се обърка, че Община Пловдив ще си мълчи", каза още Тотев.

Той припомни, че има още 9 сгради в центъра на Пловдив, за които също няма отговор от НИНКН дали са паметници на културата, или не. "Това не е единичен случай. И ако Общината е объркала нещо със склада на ул. "Одрин" 8, то какво става с останалите складове, с всички случаи, в които нещо се обърква. И само общините ли бъркат в случая?", смята кметът. По думите му това се получава, защото общините могат да вземат всякакво решение, защото няма твърдо и ясно становище от страна на НИНКН.

Според Тотев много кметове в страната страдат от това "разкрачено положение", но никой не иска да го изказва на глас, тъй като всеки отива след това да съгласува проекти с НИНКН и никой не иска да има враг в лицето на института, който много често бави с години разрешенията.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама