Кметът на Исперих внася за одобрение програмата си за управление

13:03, 14 мар 16 25 582 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Исперих Бейсим Руфад внася за одобрение своята Програма за управление за мандат 2015-2019 пред Общинския съвет. Тя ще бъде обсъждана на предстоящото заседание на местния парламент.

Базова политика в управлението на новото ръководство е изграждането на модерна инфраструктура, като развитието й засяга всички сфери на икономическия, обществения и социален живот.

Програмата предвижда разработване на мащабни проекти, свързани с модернизиране на системата на уличното осветление; рехабилитация на междуселищната пътна мрежа; благоустрояване на междублокови пространства; поддържане и модернизиране на общинския сграден фонд, като училища, детски ясли и градини, общинска администрация и др.; доизграждане на канализацията и ПСОВ в Исперих и реконструкция на ВиК мрежата; рехабилитация на уличната мрежа в населените места на общината и най-вече в Исперих след приключване на дейностите по Интегрирания проект за водния цикъл и др.

Ключови проекти с общинско значение за периода 2016-2020 г. са „Основен ремонт и  рехабилитация на улици в населените места на община  Исперих”, „Рехабилитация  на улична мрежа в град Исперих”, „Основен ремонт и  рехабилитация на  ІV клас пътища в община Исперих”.

В сферата на екологията е предвидено проектиране и изграждане на компостираща инсталация за разделно събрани или биоразградими отпадъци, планирано е и закриване и рекултивация на общинско депо за битови отпадъци в землището на с. Лъвино.

Програмата за управление в социалните дейности за следващите четири години включва развитие на приемна грижа, усъвършенстване на съществуващите социални услуги; разкриване на социални услуги за възрастни, развитие на услуги за реинтеграция на децата от специализираните институции в биологичното или разширеното семейство и др.

Планирано е през новия управленски мандат модернизация на образователната инфраструктура в общината. Ще се търси финансова подкрепа по европейски проекти за ремонт и внедряване на мерки за  енергийна ефективност в ОУ ”Христо Ботев”, с. Китанчево, Гимназия „Васил Левски” в Исперих и основното училище в Подайва. Предвидено е също цялостно обновяване на сградата на ПГСС „Хан Аспарух“ и прилежащото пространство, както и реновиране на детски площадки и съоръжения за игра в детски градини в общината.

Предвидено е да бъде ремонтирана и оборудвана спешната помощ в Исперих, ще се търси финансиране и за изграждане на социална инфраструктура, предлагаща услуги за възрастни хора чрез ремонт на сградата на средношколското общежитие.

Според новото ръководство на общината предлагането на туристически услуги може да стане осезаема икономическа опора за общината. От една страна следва да се поощрява развитието на селския и екологичния туризъм, особено в селата в близост до НАР „Сборяново”-Свещари и Малък Поровец, а от друга страна да се подобрят възможностите за развитие на културен и поклоннически туризъм с цел привличане на повече туристи и увеличаване на престоя им в общината. Планирано е да се подготви и

 реализира проект „Мистичното Сборяново“ по ОП „Региони в растеж“ за съхраняване, опазване и популяризиране на културното наследство в НАР „Сборяново“. Общинското ръководство предвижда още реновиране на площада с паметника „Хан Аспарух“ и района около него, изграждане на туристически информационен център в Исперих и др.

 Предвижда се още разработване на проекти за основен ремонт и енергоефективна рехабилитация на двете сгради на общинската администрация, за ремонт и реновиране на спортна инфраструктура, модернизация на игралното поле и лекоатлетическата писта на градския стадион , ще се търси финансиране и за изграждане и оборудване на мултифункционален спортен  комплекс на мястото на бившето училище „Христо Ботев“.

“За реализирането на основните цели, залегнали в Програмата за управление е необходимо всички заедно, представители на местната власт в общината, кметове на населените места, служители в общинска администрация, представителите на местното самоуправление в лицето на общинските съветници да изградим помежду си атмосфера на уважение, толерантност и добро взаимодействие, което ще доведе до ускоряване развитието на община Исперих и превръщането й в модерна и силна европейска община”, посочва кметът Бейсим Руфад.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама