Де Мистура: При липса на споразумение в междусирийските преговори решение ще вземат Русия, САЩ и Съвета за сигурност на ООН

13:44, 14 мар 16 / Свят 25 173 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Ако участниците в междусирийските преговори не проявят желание да постигнат компромис, всички въпроси ще бъдат разгледани от Русия, САЩ и Съвета за сигурност на ООН, заяви специалният пратеник на организацията Стефан Де Мистура, цитиран от РИА Новости.

Днес в швейцарския град Жанева бяха подновени разговорите за уреждане на мир в разкъсваната от петгодишна гражданска война Сирия, които ще продължат до 24 март.

„Ако по време на преговорите или на следващия рунд не видим някакво желание да се водят преговори… ще направим това, което и по-рано искахме – ще върнем въпроса обратно към влиятелните държави: Русия, САЩ, членовете на Международната група за подкрепа на Сирия и Съвета за сигурност на ООН“, обясни дипломатът на пресконференция, посветена на откриването на преговорите.

Единственият „план Б“ за Сирия е връщането към още по-ужасяваща война

Стефан де Мистура обяви още, че подновяването на мирните преговори между представители на сирийското правителство и опозиция е „моментът на истината”. Според него единствената алтернатива на мирните преговори е „План Б – връщане към по-ужасяваща война”.

Междувременно руският външен министър Сергей Лавров обяви, че примирието, влязло в сила в края на 27 февруари, се спазва, въпреки че има нарушения.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама