Съденият за статус бургаски журналист Божидар Божков: Пост във фейсбук не е клевета (аудио)

13:51, 14 мар 16 25 630 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Публикувано в социалните мрежи лично мнение не е клевета и не може да те осъдят за него. Това коментира пред Topnovini.bg бургаският журналист Божидар Божков, който е подсъдим за написан от него статус във фейсбук.

Случаят с Божков нашумя през последните дни. Той се изправи на подсъдимата скамейка заради пост, който е публикувал на 18 август миналата година в собствения си профил в социалната мрежа. Делото е заведено от университетския преподавател доц. д-р Димитър Вергиев, който е обект на коментара. Последният се хваща за фразата „Изглежда му бяха обещали да завърши безпроблемно, ако си плаща редовно“. Предисторията е писана статия от Божков във в. „Сега“ още през 2001 г. В нея журналистът описва как Вергиев, който тогава е бил шеф на СИК в Бургас, получава висше образование по съмнителен начин и как е пребил преподавателка в университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас, защото не му дала изпит.

По думите на Божидар Божков на 4 август миналата година с него се е свързал човек, който му е казал, че се обажда от името на Димитър Вергиев. Той е поискал от журналиста да изтрие от интернет публикувания във в. „Сега“ материал, озаглавен „Приключения и интриги в бургаския университет“. Божков му отговорил, че нито може да изтрие статия в сървъра на споменатия вестник, в който не работи от 2011 г., нито че има желание да изтрива нещо, което е написал и към което не е имало никакви претенции тогава, когато е публикувано.

Журналистът решава да разкаже за това във фейсбук и публикува пост на 18 август. А конкретният повод да го направи е, че като въвел името на Димитър Вергиев в интернет се оказало, че публикациите за него, които Гугъл открива, са изтрити. Божков вижда в това тенденция умишлено да се трият статии за Вергиев.

След като написал статуса във фейсбук, Вергиев завел две дела срещу него – гражданско и наказателно. В момента тече второто, което е за клевета. Към делото са приложени цитати от статуса, които ищците приемат, че са клеветнически.

Според журналиста делото върви натам, че ще го осъдят. За това той съди по отношението в съдебната зала, където адвокатът на Вергиев се е държал много агресивно спрямо него. Божков е поискал от съда да разгледа поведението на защитника, а в отговор съдията му е казал: „Г-н Божков, разигравайте си коня във вашата поляна“.

Случаят с Божков е много подобен на този с Борислав Сандов от „Зелените”, когото съдът в Панагюрище осъди заради статус от преди година и половина, в който председателят на Надзорния съвет на минната компания „Асарел - Медет” е наречен „отровителя олигарх.”  Според Божидар Божков и делото срещу Сандов не е гледано безпристрастно, защото думата „отровител“ спрямо бизнесмена е употребена в смисъл, че предприятието му е било глобено за отравяне на околната среда.

Бургаският журналист обаче е сигурен в оправдаването на Сандов от съда на втора инстанция. Защото първата инстанция е съд в малък град – Панагюрище, където бизнесменът има своето влияние. Това въздействие вече няма да го има на втората инстанция, която ще е Окръжният съд в Пазарджик. Докато процесът срещу Божков ще остане затворен в бургаския съд, защото делата за клевета не ходят до по-горна инстанция в София. Вариантът е направо съдът в Страсбург, а там обжалванията се точат с години.

Божков вече е съден за клевета преди 15 години, като по думите му сега историята се повтаря. Тогава бургаският съд го осъжда, той завежда дело в Страсбург, което печели 10 години след присъдата в Бургас. Журналистът смята, че с настоящото дело Бургаският окръжен съд търси реванш от него за унижението, което им е причинил в Страсбург.

Божков счита, че има тенденция да се завеждат дела за статуси в социалните мрежи, но само в провинцията. Според него в столицата това не може да стане. Защото няма как да те осъдят за пост във фейсбук, изразяващ лично мнение. В социалните мрежи просто споделяш лични мисли, които можеш да кажеш и вкъщи пред приятели.

„Това не е клевета. Клевета може да бъде, ако споделиш нещо в голяма медия – в интернет издание, телевизия, радио. Но във фейсбук – не. И при Сандов на втора инстанция това ще падне, гарантирано“, заяви Божидар Божков.

Пълния разказ на Божидар Божков по случилото се с него чуйте в аудиото!

Гледната точка по случая на Димитър Вергиев прочетете ТУК

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама