Охраната на училищата в Добрич дискутират на среща в Общината

14:03, 14 мар 16 25 260 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Охраната на училищата в Добрич е една от темите на срещата, която се провежда от 14 часа днес зам.-кметът д-р Емилия Баева с директорите на общинските учебни заведения. На срещата ще се обсъди и какво предстои във връзка с влизането в сила на новия Закон за предучилищно и училищно образование.

Д-р Баева припомни, че има одитен доклад, извършен миналата година, който дава препоръки във връзка с организацията охраната. Освен това, след подаден сигнал в приемната на Националния омбудсман Мая Манолова при посещението й в Добрич, е дадена препоръка.

„Ние ще уеднаквим охраната в училищата, за да се извършва по един и същи начин, да бъде от достатъчно квалифицирани кадри, защото не е идеята само да има охранители, а да се извършва наистина качествена охрана, за да не бягаме след събитията, а да сме преди тях“, обясни д-р Баева.

Според доклад за извършения одит, в ОУ „Хан Аспарух“ договорът с външна охранителна фирма е сключен между председателя на Училищното настоятелство към училището и представителя на охраниталната фирма, вместо между директора на училщето и представителя на фирмата. В ОУ „Стефан Караджа“ охрананителната дейност се осъществява от нает на граждански договор охранител към училищното настоятелство, вместо към училището. В ОУ „Стефан Караджа“ и ОУ „Хан Аспарух“ град Добрич, събраните средства от дарения за охрана от училищтното настоятелство не са внесени в бюджета на училището и не са регистрирани в Книга за регистриране на даренията на училището. В СОУ „Св.Климент Охридски“ и СОУ „П.Р.Славейков“ договорът с външна охранителна фирма е сключен между председателя на Училищното настоятелство към училището и представителя на охранителната фирма, вместо между директора на . училището и представителя на фирмата. В ПМГ „Иван Вазов“ охраната е от наети на граждански договор охранители/портиери към училищното настоятелство, вместо към училището. В ПМГ „Иван Вазов“, СОУ „Св.Климент Охридски“, ЕГ „Гео Милев“ и СОУ „П.Р.Славейков“ събраните средства от дарения за охрана от съответното училищно настоятелство не са внесени в бюджета на училището и не са регистрирани в Книга за регистриране на даренията на съответното училище.

Омбудсманът Мая Манолова се обърна към кмета на Добрич с препоръка за предприемане на необходимите действия за осигуряване  сигурността на децата в училищата на територията на общината и за преустановяване на порочната практика за събиране на пари от родителите за охрана. Съгласно Закона за народната просвета и новия Закон за предучилищното и училищно образование , задължението за осигуряването на сигурността на децата в училище е вменено на органите на местно самоуправление, посочва омбудсманът.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама