40 на протест срещу новия Закон за културното наследство

14:15, 14 мар 16 25 252 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Около 40 археолози и архитекти излязоха на протест в градинката зад Народното събрание с искане за разумен, а не корупционен Закон за културното наследство, предаде репортер на София Topnovini.bg.

Според организаторите от Форум "Културно наследство" внесените от управляващите промени в закона задълбочават проблемите около опазването на културното наследство и допълнително узаконяват корупционните практики, свързани с него. Също така се обрича на смърт Националния институт за недвижимо културно наследство, институт за чието поддържане в адекватно състояние държавата е подписала международен договор.

Протестиращите са категорични, че държавата отказала обществено обсъждане по тези наболели от години проблеми. Отказала и подадената й от обществото ръка.

София Topnovini.bg разговаря с няколко от събралите се протестиращи за аргументите и исканията им към управляващите, свързани с опазването на културното наследство и заложените промени в закона. 

Проф. Диана Гергова, която е член на Форум "Културно наследство" и на други неправителствени организации, свързани с опазването на културното наследство, заяви, че събралите се професори, преподаватели, археолози, архитекти и студенти имат тревога за механизмите, които съществуват. 

"Още повече тези, които се предлагат, с предложенията за изменение на Закона за културното наследство, показват, че това не е вярната посока, в която трябва да вървим. Смятаме, че по-малко администрация и повече професионализъм, въвличане на цялата огромна колегия от архитекти и реставратори, обсъждане на проекти за милиони, биха били значително по-полезни. Децентрализацията на съгласувателните процедури по проекти чрез създаване на тричленки към големите областни центрове, е най-тревожната клауза. Това ще бъдат структури към общините и те ще получават заплатите си, за да одобряват проектите", обясни проф. Гергова. 

Друго тревожно нещо, която тя изтъкна е въвеждането на т.нар. мълчеливо съгласие, което не може да е допустим принцип, когато става дума за такива сложни задачи като обсъждане на проекти за финансиране за милиони. 

"То трябва първо да ни гарантира, че няма корупционна схема. Тревогата ни е, че все повече и повече предлаганите мерки поставят опазването на наследството в ръцете на администрацията, а не на професионалните институции и експертите", категорична бе тя. 

Координаторът на Форум "Културно наследство" Владо Руменов заяви, че мотивите им за протеста са, че промените в Закона за културното наследство подобряват корупционните условия за унищожаване на културното наследство.

"Наскоро внесохме наши редакции на текстове и отделно такива, които внесохме в парламента за закона за обсъждане, така че да се стигне до компромисно решение. До този момент това не се случи, въпреки обещанието на вносителя Красимир Велчев от ГЕРБ. Много ни се иска нашият глас да стигне до запълнените с ушна кал уши на депутатите и правителството, защото това значи след време да бъде подменена и българската история", смята Руменов. 

Той подчерта, че управляващите най-нагло продължават да си "разиграват коня". "Краен скептик съм, не съм песимист, но вътрешно се чувствам задължен да върша, както трябва, пък да става каквото ще", завърши той.

Архитектът Йорданка Кандулкова заяви, че вече 38 години работи по опазването на архитектурното наследство. 

"Това, което се предложи и предстои да бъде гледано на второ четене в парламента, преценихме като опасно още седмици след предлагането му. Получихме обещание, че експертите на форума ще бъдат поканени за коментар на закона. Те до момента никъде не са канени, а това публично заявено. Това не се случи и законът отива към второ четене. Нямаме никакви гаранции, че народните представители ще се вслушат в съветите на експертната общност", коментира архитект Кандулкова.

Петър Стойнев от Софийския дискусионен форум заяви, че подкрепят напълно този протест срещу промените в Закона за културното наследство. 

"Против сме мълчаливото съгласие. Не сме съгласни с "обезкървяването" на Института по културно наследство, тъй като там са събрани най-добрите специалисти в страната. Видяхте какво се случи и в Пловдив. Оказа се, че при сградата, която беше вандалски разрушена (тютюневите складове, които са паметник на културата), беше сменен номерът на съседната сграда. Тези неща няма как да бъдат избегнати, ако унищожим института", обясни той. 

Стойнев посочи, че предлагат мотивиране на тези хора и ако трябва дори да се направят регионални структури, така че преписките да вървят по-бързо. Накрая, той добави, че Софийският дискусионен форум е част и от една нова общност - "Културно наследство, архитектура и памет". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама