ВСС ще изслушва председателя на СГС Калоян Топалов

14:34, 14 мар 16 25 286 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Висшият съдебен съвет ще изслушва в четвъртък председателя на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов. Той трябва да даде информация на кадровиците за изпълнението на препоръките дадени в Доклада на Временната комисия, създадена с решение на ВСС. Комисията беше сформирана заради скандалите в градския съд около ръководството му. Изслушването на Топалов е последна точка в дневния ред на съвета.

В началото на 2015 г. комисията отправи серия препоръки към председателя на съда след извършена проверка. На 16 дек 2015 г. съветът реши Калоян Топалов да предостави доклад за свършеното от него и екипа му и да бъде поканен на изслушване.

Докладът от проверката на ВСС имаше 18 препоръки, най-вече към ръководството на СГС. То трябваше да вземе мерки за провеждането на общи събрания, командироване, правила за заместване на съдиите, равномерно натоварване на младшите магистрати, за разглеждане на делата в разумен срок, анализ на причините за отлагане, проверка на списъците с вещи лица, на сигурността на компютърна и деловодна система, преглед на компетентността и лоялността на администрацията на СГС и други. Преди месец Топалов изпрати доклада си за изпълнението на препоръките до ВСС.

В последните месеци отново зачестиха скандалите в СГС. Премиерът Борисов явно обвини Калоян Топалов, че градският съд се управлява от ДСБ. Освободените от председателя съдебни помощници, сред които и съпругата на политика Яне Янев, пък обвиниха ръководството в чистка. Името на Топалов беше замесено и в трагичната смърт на съдия Цветан Ценов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама