Руска ракета излетя в търсене на живот на Марс (видео)

14:46, 14 мар 16 / Свят 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес стартира мисията „ЕкзоМарс“, която има за цел да търси живот на Червената планета. Руската ракета „Протон“ , изстреляна от космодрума Байконур в Казахстан, започна седем-месечно пътешествие в открития Космос.

Проектът „ЕкзоМарс 2016“ е първата част от изследователска мисия в две фази, чиято цел е да установи дали им живот на Марс.

Роботизираният космически кораб се очаква да стигне до Червената планета през октомври, след като измине 496 млн. км. Основна задача на един от апаратите, който ще се отдели от друга част, която ще кацне на Марс, е и фотографирането на планетата и анализиране на нейния въздух. Апаратът ще анализира и метана на Марс, следи от който са наблюдавани и при предишни мисии до планетата. На Земята метанът се образува до голяма степен от живите микроорганизми.

Втората част на проекта е изстрелването на марсоход през 2018 г. Нейното осъществяване обаче по всяка вероятност ще се забави заради финансови причини.

Българско участие

Сред апаратурата на спътника, който ще остане в орбитата около Марс, има българско участие. Институтът за космически изследвания и технологии към БАН е подготвил българската апаратура “Люлин-МО”.

Институтът за космически изследвания и технологии разработва и апаратура "Люлин-МЛ", като част от руския неутронен детектор АДРОН на марсианската платформа и с нея ще участва въввтората фаза на проекта “ЕкзоМарс”, която предвижда доставката на Марс на марсоход и платформа за работа на повърхността на планетата през 2018 година.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама