Липсата на квалифицирани кадри е огромен проблем, алармира бизнесът

14:47, 14 мар 16 25 258 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В близките 5-10 години българският бизнес ще е принуден да внася работна ръка от чужбина, съобщи главният секретар на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) Милена Ангелова. Проучвания и срещи на АИКБ сочат, че един от най-големите проблеми на българските предприятия е липсата на квалифицирани кадри, допълни Бойко Недялков от ръководството на асоциацията.

Все по-малка част от младите българи се насочват към природо-математическите и технически направления.

253 деца от Кюстендил са били запитани за това каква квалификация искат да придобият и нито едно от тях не иска да започне образование в технически университет или специалност показват проучвания на АИКБ. Работещите инженери в българските предприятията в по-голямата си част са на възраст над 55 години.

Проблем е и ниското ниво на висшето образование, допълни още Недялков. Като собственик на фирма, занимаваща се металургия, той сподели, че отделя по 10 хил. лв. седмично за обучение в Германия на оператори на машини.

Държавата вижда, че областта на квалификацията е сериозен проблем и започва диалог с бизнеса и браншовите организации, но темповете са изключително бавни, допълни още той.

Проучване на АИКБ сочи, че почти всички продавач-консултанти са висшисти по икономика. Миглена Ангелова съобщи, че до два месеца ще има национален дебат с МОН, на който да се обърне внимание на проблемите пред дуалното образование и тези на висшето. Държавата трябва да има устойчива политика в това направление и да се промени модела на мотивация сред младите и семействата, допълни още тя. В момента интересът е насочен към дизайнерските професии и юридическите науки и това създава дефицит на подготвени кадри в техническите специалности.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама