Защитниците на тютюневия склад със седем искания към Общината

14:55, 14 мар 16 25 290 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седем конкретни искания във връзка с разрушения тютюнев склад на ул. "Одрин" 8 поставят от Местната гражданска инициатива в Пловдив. Както Пловдив Topnovini.bg писа, тя бе създадена по Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление.

Решението за събирането на подписи за учредяване на инициативата бе взето в неформална обстановка на 12 март, а вчера защитниците на Тютюневия град за пореден път изразиха позицията си на импровизиран хепънинг пред полусъборения склад.

Ето и седемте искания на пловдивчани:

1. Да бъде извършена изчерпателна проверка на случая със събарянето на тютюневия склад на ул. "Одрин" 8, при която да се изясни от кои длъжностни лица и въз основа на какви елементи е издадено противоправното разрешително за събарянето на склада.

2. Да бъде потърсена отговорност от длъжностните лица, които са способствали за или допуснали поради небрежност издаването на противоправно разрешително за събарянето на склада.

3. Да бъде предоставена информация на обществеността какви действия са извършени от община Пловдив за опазване на недвижимото културно наследство, което представлява складът на ул. "Одрин" 8 през последните пет години.

4. Да бъде предоставена информация на обществеността какви действия по проверка и гарантиране изпълнението на задълженията по съхранение и поддържане в добро състояние като недвижими културни ценности на тютюневите складове, които съставляват част от груповия паметник "Филипопол-Тримонциум-Пловдив", са извършени от община Пловдив през последните пет години.

5. Да бъдат предприети действия за прилагане на чл. 71, ал. 1 от Закона за културното наследство, като собствениците на разрушения склад бъдат задължени да го възстановят, а в случай, че това не бъде направено, недвижимата културна ценност да бъде отчуждена от община Пловдив и да бъде възстановена от нея.

6. Община Пловдив във взаимодействие с Министерство на културата да инициира приемането на конкретни решения за запазване и реконструкция на комплекса тютюневите складове и за превръщането му в пълноценна градска среда през следващите години.

7. Приемането на конкретните решения за запазване и реконструкция на тютюневите складове. Да бъде извършено при широко и открито обществено обсъждане, което включва всички заинтересовани субекти и представители на градове, които са осъществили подобни проекти като Лондон, Хамбург, Буенос Айрес, Ливърпул, Ротердам.

Припомняме, че днес кметът Иван Тотев в коментар по случая нарече казуса "сапунка" и "турски сериал". Градоначалникът продължава да твърди, че Община Пловдив не е получавала официален документ от Националния институт за недвижимо културно наследство, с който складът на "Одрин" 8 е обявен за паметник на културата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама