Русенският университет кани родители на кандидат-студенти на Ден на отворените врати

15:07, 14 мар 16 25 399 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
На 16 март 2016 г., сряда, Русенският университет обявява Ден на отворените врати за кандидат-студенти и техните родители. Всички осем факултета и двата филиала на висшето училище ще присъстват с информационни и демонстрационни щандове в голямата зала на Канев център, съобщи на пресконференция ректорът, проф. Велизара Пенчева.

Младежи от средни училища ще могат да се срещнат с преподаватели и студенти от Русенския университет и да задават своите въпроси във времето между 10 и 14 часа. Заявки за участие в Деня на отворените врати са подадени от училища от Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Силистра, Шумен, Разград и Търговище. Официалното откриване е в 11:50 часа, а след това ще бъдат наградени победителите в конкурса за есе „Русенският университет – моят избор за бъдещето“. Официалната част ще бъде предавана на живо в сайта на университета. Организирани са посещения на лаборатории и експозицията, изградена за 70-годишнината на университета. През деня ще има демонстрации на роботи, дронове, електромобили, ще бъдат показани разработки на студенти и преподаватели от различни факултети. За участниците в Деня на отворените врати ще има томбола с награди, а културните клубове на университета са подготвили специална програма, която ще покажат пред гостите. 

През тази година за първи в рамките на Деня на отворените врати се организира и среща за родителите на кандидат-студентите. В 17:30 часа те могат да се срещнат с  Академичното ръководство и с деканите на факултетите, да разговарят с тях и да споделят очакванията си от обучението в Русенския университет. Поканени са не само родители на зрелостници, но такива, на които им предстои да имат кандидат-студенти през следващите години. 

Информационни дни в Силистра – на 15 март и в Разград – на 17 март ще дадат възможност на хората от тези градове да се запознаят с предлаганите специалности и възможностите за обучение в Русенския университет. Предвидени са срещи на преподаватели с ученици от гимназиите, както и на Академичното ръководство на висшето училище с областните управители и кметовете на общините.

Заместник-ректорът по учебната работа, проф. Пламен Кангалов, представи приема на студенти за новата учебна година. Русенският университет ще провежда редовно и задочно обучение в 51 бакалавърски специалности. Новото тази година е подадената заявка за дистанционно обучените по специалност „Бизнес мениджмънт“, съобщи проф. Кангалов. Очаква се до 20 април министърът на образованието и науката, Меглена Кунева, да предложи на Министерски съвет да определи броя на местата за прием в държавна поръчка на университетите. Вероятно заявените бройки (2000 за редовно обучение и 600 за задочно) от Русенския университет ще бъдат редуцирани, коментира ректорът, проф. Велизара Пенчева. Тя каза още, че ще продължи да настоява по методиката, която определя броя на местата в университетите, да отчита специфичните особености на регионите, в които се намират и призова кандидат-студентите да се запишат или да запазят местата си по-рано, за да не бъдат изненадани от ограниченията.

Русенският университет признава оценките от матурите на всички младежи, дипломирали се след 2008 г. За тези, които са завършили образованието си по-рано или искат да повишат оценките си за кандидатстване, се организират предварителни или редовни изпити. Следващите предварителни изпити са на 26 март и на 9 април, а редовните са в периода от 5 до 8 юли 2016 г. Русенският университет дава възможност за записване или за запазване на място за половината от местата по част от специалностите, по които се провежда обучение (изключение правят „Право“, „Акушерка“, „Медицинска сестра“, „Кинезитерапия“, „Дизайн“). По този начин, всеки, който притежава диплома за средно образование с положен държавен изпит след 2008 година може да се запише веднага, а зрелостниците могат да запазят място в желаната от тях специалност въз основа на положен изпит, като ще бъдат записани след като представят дипломата си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама