Осъдиха граничен полицай, хванат с подкуп от румънската служба "Антикорупция"

15:23, 14 мар 16 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Две години лишаване от свобода, отложени с 4 г. изпитателен срок, и 2000 лв. глоба присъди Апелативният съд във Варна на граничния полицай от ГКПП Дуранкулак Мариян Шопов. Той бе признат за виновен за искане и получаване на два подкупа по време на служба.

Шопов бил задържан по време на специализирана операция на Главна дирекция „Антикорупция“  на Румъния, чиито служители документирали с видеозаписи действията и разговорите в зоната на ГКПП  Вама Веке на румънско-българската граница.  На 26 юни 2011 г. румънски полицай под прикритие се представил като шофьор на автомобил, който иска да влезе в България. Служител на румънската гранична полиция установил, че шофьорът няма пълномощно за автомобила, както и че колата е с изтекъл срок на годишния технически преглед. Документите на полицая под прикритие приел граничният полицай Шопов, който дал да се разбере, че очаква нещо в замяна на проблема с документите. Румънският полицай под прикритие  му дал 50 евро, но от жестовете на Шопов се разбрало, че парите не са достатъчни, и румънският разследващ дал още 20 евро.

По време на задържането си от румънските полицаи  Шопов изхвърлил на земята двете банкноти, които предварително били описани по идентификационни номера. Свидетел на задържането на корумпирания граничен полицай станал турски гражданин, който заявил, че по-рано Шопов му поискал на румънски език пари. Свидетелят обяснил, че тъй като нямал евро, платил с две банкноти по 10 лева, които били намерени в джоба на българския граничен полицай.

На 6 ноември 2015 г. 48-годишният Шопов бил признат от Добричкия окръжен съд за невиновен по двете обвинения за поискан и приет подкуп от две лица  като продължавано престъпление. По първото обвинение съдът приел, че е недоказано, а по второто - че е налице провокация към подкуп и липса на доказателства.  

След протест на Окръжната прокуратура в Добрич, поддържан днес от Апелативната прокуратура във Варна, оправдателната присъда на Шопов бе отменена. В съдебната зала апелативният прокурор обори неправилните правни изводи на Добричкия окръжен съд, нарекъл специализираната операция на румънската антикорупционна служба  „полицейска клопка“ и провокация към подкуп. Съучастникът на Шопов – румънският му колега на ГКПП – Вама Веке, отдавна е осъден и е изтърпял наказанието си в Румъния, съобщиха от прокуратурата.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама