Официално: Борисов амнистира къмпингуването

15:28, 14 мар 16 / Политика 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По разпореждане на премиера Бойко Борисов депутати от партията ще внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие, съобщиха от правителствената информационна служба.

Отмяната ще стане с изготвянето на нови поправки в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Текстовете ще бъдат разработени в най-кратки срокове и ще бъдат внесени в деловодството на парламента в сряда. Така на практика в парламента ще влезе за ново гласуване първоначалният проект за промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който беше одобрен от министър-председателя и Министерския съвет на 30.12.2015 г.

„Разпоредих спешни действия от страна на парламентарната група на ГЕРБ за отмяна на спорните текстове от закона, които забраняват палатките и къмпингуването. Още вчера заявих, че ГЕРБ не е автор на тази идея, но от коалиционна култура депутатите ни са подкрепили поправки в последния момент преди гласуването на второ четене на закона", обясни Борисов.

Той е категоричен, че е "за" установяване на правила и регулации и споделя мнението, че терминът къмпингуване трябва да бъде конкретизиран. Това вероятно ще стане с промените в Закона за туризма, които са на фаза „обществено обсъждане“. Във сегашния им вариант с тях се въвеждат още по-строги забрани за къмпингуване. Предвижда се то да бъде забранено навсякъде, дори и на частна територия. Разпъването на палатки и разполагането на каравани и кемпери ще е разрешено само на лицензирани къмпинги.

Очаква се тези текстове да отпаднат след среща на министъра на туризма Николина Ангелкова със среща на представители на „зелени“ организации, която ще е в сряда.

На 1 март депутатите разрешиха да се нощува, но не и да се къмпингува и паркира на 100 метра от плажа. Проектът за изменения в Закона за туризма наля още масло в огъня и почти всеки ден екоактивисти организират протести с палатки и кемпери на ключови места в столицата - "Орлов мост", Министерски съвет и президентство.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама