УНИЦЕФ: Животът на всяко трето сирийче е преминал във война

16:04, 14 мар 16 / Свят 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Животът на всяко трето сирийче е преминал във война, сочи доклад на УНИЦЕФ. Според данните близо три милиона деца в Сирия и над 800 хиляди в съседни страни на възраст под 5 години не познават друго освен военни конфликти.

През петте години на гражданската война са се родили около 3,7 млн. сирийски деца, което е една трета от от всички сирийци под 18 г., и за тях целият им живот е преминал във война. 306 хиляди от тях са се родили като бежанци. "Те не познават друга действителност, освен насилие, лишения и неопределеност", посочва в доклада изпълнителният директор на детския фонд на ООН Антъни Лейн, цитиран от ТАСС.

Документът, озаглавен "Тук не е място за деца" включва данни за 1500 престъпления спрямо деца само през 2015 г. Над 60 на сто от тези престъпления са убийства и ранявания в резултат на използване на оръжие с взривно действие в жилищни райони. Според ООН само за последната година в страната са загинали 400 деца, една трета от тях - в училище, по пътя към училище или на връщане към къщи.

Организацията отбелязва и тревожните данни в образование. Над 2,1 млн. деца в Сирия и 700 хиляди в съседните страни не ходят на училище.

"Насилието в Сирия стана нещо обичайно. То е проникнало в домовете, училищата, болниците, клиниките, парковете, на детските площадки и на местата за поклонение. Почти 7 млн. деца живеят в нищета, превърнала детството им в море от мъка по загубите на близки хора и лишения", отбелязва регионалният директор на УНИЦЕФ за Близкия изток иСеверна Африка Питър Салама.

Тревожна е и тенденцията, че все повече деца биват наемани да участват в бойните дейтвия, отбелязва организацията. Те са насърчавани от различните страни в конфликта чрез подаръци или "заплати" от около 400 долара на месец. Сред наетите има и момичета, като ролите, които малките бойци трябва да изпълняват, са дори тези на палачи или снайперисти.

Заради ужасяващите данни УНИЦЕФ призовава световната общност да предприеме редица жизнено важни стъпки, за да бъде спасено "изгубеното поколение" сирийски деца.

В доклада се отбелязва необходимостта да се настоява за прекратяване на нарушенията на човешките права в Сирия, да се снемат блокадите на градовете и да се подобри хуманитарният достъп, да се оказва пълноценна психологическа помощ, както и да се предоставят 1,4 млрд. долара за образователни програми през 2016 г.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама