Саксофонен квартет Signum ще бъде на сцената на Мартенски музикални дни

16:38, 14 мар 16 / Култура 25 648 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Саксофонен квартет Signum („Знак“) ще бъде на сцената на Мартенски музикални дни довечера. Русенци ще чуят нестандартната програма на Блаж Кемперле (сопран саксофон), Ерик Нестлер (алт саксофон), Алан Лужар (тенор саксофон) и Гуерино Белароса (баритон саксофон).

В първата част на програмата са включени Струнен квартет №5, опус 20, фа минор (1772 г.) от Йозеф Хайдн - транскрипцията за саксофонен квартет е дело на Давид Валтер и Шест багатели (1951-1953 г.) от Дьорд Лигети (транскрипцията е направена от Гийом Бургон).

Вйв втората част младите музиканти от Signum ще представят Adagio, опус 11 (1936 г.) от Самуел Барбер, транскрибирано от Йохан ван дер Линден и Сюита по теми из операта „Порги и Бес“ (1935 г.) от Джордж Гершуин, транскрипцията за саксофонен квартет е на Силвен Дьодьонон.

Изпълнителите от квартет Signum са обявени за Изгряващи звезди за 2014-2015 г. на Европейската организация на концертнте зали. Те подкрепят образователния проект „Рапсодия в училище“ на доброволни начала. Днес те са изнесли концерт пред 15-годишни ученици от Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ и са имали възможност да общуват отбилзо с тях.

През настоящата година възнамеряват да се заемат с музикален театър за деца и подрастващи, създавайки свое собствено шоу Stand By Me – The Signum Sound Experience – визуален концерт за семейства и деца над осемгодишна вързаст, на тема звуците, въображението и приятелството, с режисьор Летиция Пенцини. Шоуто се продуцира от Люксембургската и Кьолнскат филхармонии. Премиерното педставление е било през януари 2016 г.

Signum е основан през 2006 г. в Кьолн, където приключват обучението си четиримата му членове. Те са лауреати на множество престижни международни конкурси, свирят в едни от най-престижните сцени в света.

Въпреки това зя тях особено вълнуващо остава участието във фестивала „Звуците на Долмените“, където са били поканени от Марио Брунело – голям италиански челист и художствен ръководител на събитието. В рамките му има концерти в планината и на всяко издание се организира екскурзия. По време на пътешествието, където има подходящо място, се изпълнява музика.

Изданието през 2014 г., в което са участвали Signum, оказва влияние върху тях, защото е било във връзка със 100-годишнината от избухването на Първата световна война и те си свирили в местност, през която е минавал фронтът. Там са били една срещу друга армиите на Италия, от една страна и на Австроунгария, от друга.

Signum са изпълнили музика от композитори от държави, участвали във войната – Франция, Италия, Германия, Австрия и Русия, също и произведения, написани по време на Първата световна война.

Музикантите споделиха, че това е било потискащо, от една страна, тъй като са били на място, където са се водили военни действия и въпреки изминалото време още са се виждали следите от войната. Имало е и положителна страна – да се излезе от концертните зали сред природата, тъй като там е важна връзката между слушателя и музиканта и между музиканта и природата. Важен е бил не перфекционизма, а да се представи отношението към музиката, особено на 3 000 м. височина, където на духовите музиканти трудно им достига въздух, за да изпълняват музиката си. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама