Посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова остана впечатлена от Велико Търново

16:51, 14 мар 16 25 296 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Кметът на Велико Търново Даниел Панов прие новия посланик на Азербайджан Наргиз Гурбанова. Темите на разговора бяха свързани с реализацията на проекта за частична реставрация и социализация на крепостта Трапезица, който се финансира от азербайджанската фондация „Гайдар Алиев” и с разширяване на взаимното сътрудничество на регионално и национално ниво. Велико Търново бе първият български град извън София, който бе посетен от посланик Гурбанова. Задълбочаването на партньорските отношения между старата българска столица и град Нахчиван също бе сред въпросите, обсъдени по време на срещата.

Кметът Даниел Панов и заместник-кметът Ганчо Карабаджаков разведоха високопоставения гост из хълма Трапезица, за да представят нагледно работата по българо-азербайджанския проект на стойност близо 3 милиона лева. Наргиз Гурбанова сподели, че е останала с отлично впечатление и убеждение как старата българска столица е правилното място за инвестиции от страна на фондация „Гайдар Алиев”. Посланикът прие с приятна изненада факта, че 1 близо 1 милион туристи посещават годишно Велико Търново. Кметът Даниел Панов увери, че крепостта Трапезица ще бъде включена в туристическите справочници. Той обяви, че работата по българо-азербайджанския проект ще приключи до края на май.

Пред Наргиз Гурбанова Даниел Панов представи икономиката в общината и подчерта, че водещият дял от 48% е на туризма, но много добро развитие търпи хранително-вкусовата промишленост с производството на сладкарски изделия, бира и месо. Посланикът на Азербайджан отправи покана към местния бизнес да участва в голямо кулинарно изложение в Баку, което се провежда през втората половина на юли.

Азербайджан има интерес от задълбочаване на контактите с България в сферите на транспортните връзки, инфраструктурата и енергетиката, стана ясно още по време на срещата. Подчертано бе стратегическото местоположение на двете държави по оста Европа-Азия. Кметът Даниел Панов обясни, че предстои реализацията на два много важни проекта от национално значение – изграждане на магистрала „Хемус” и на скоростния път Русе – Велико Търново – Свиленград. Той запозна Наргиз Гурбанова и с успешната концесия на летището в Горна Оряховица.

Задълбочаване на сътрудничеството в сферата на образованието също бе сред дискутираните въпроси. Община Велико Търново бе домакин на кръгла маса, в която взеха участие кметът Даниел Панов, заместник-кметът Ганчо Карабаджаков, посланик Наргиз Гурбанова, ректорът на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” и полк. Веселин Мадански от НВУ „Васил Левски”. Едно от предложенията бе за провеждането на форум между ВТУ и Университета в Баку, който да бъде в старопрестолния град.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама