Кръгла маса обсъди проблемите на образованието в Русенско

17:11, 14 мар 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Днес, 14.03.2016 г., Станимир Станчев – заместник областен управител на Област Русе, участва в кръгла маса на тема „Ефективният социален диалог – предпоставка за качествено образование“. Информация за срещата съобщава прес центърът на Областна администрация. Кръглата маса се организира от РСО „Образование“ в СРС на КТ „Подкрепа“ – Русе. 

Официални гости на събитието бяха още Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“ на КТ „Подкрепа“ и неговият заместник – Георги Шошев. Модератор на срещата беше Кирил Черкезов – председател на СРС на КТ „Подкрепа“ Русе.

Петров стартира своето експозе като наблегна на необходимостта чрез настоящата форма на социален диалог между партньорите да се диагностицира проблемът пред качественото образование за децата в България. Той оформи две хипотези. Едната касае наличието на сериозни проблеми във формирането на политиката по отношение на училищното образование, докато втората е свързана с проблеми при разработването на макрорегионалната политика без достатъчното участие на социалните партньори в лицето на учителските синдикати. 

Станимир Станчев заяви, че бъдещето на Русенска област е в ръцете и възможностите на учителите. „Безспорен е фактът, че част от родителите не са достатъчно узрели, като проблемите във възпитанието стартират още в ранна детска възраст“, посочва той. Предвид новите предизвикателства, на които е необходимо да отговорят всички социални партньори, Станчев категорично отбеляза „каузата за качествено образование си заслужава, за него всички ние трябва да платим, независимо каква е цената“. 

Общата оценка на Станимир Станчев е, че образованието в България е на достатъчно високо ниво, но е нужна промяна в нагласите по отношение скъпия труд на учителите, който полагат. „Не всичко е пари и всеки един член на обществото трябва да си даде ясна представа за личността на учителя. Той не бива да бъде третиран по друг начин, освен по заслужения – с уважение и респект.“, каза в заключение той. 

Станчев пое ангажимент за оказване на необходимото съдействие за повишаване на социалното партньорство в Русенска област.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама