Софийската филхармония, дирижирана от Жан-Бернар Помие, ще свири в Русе във вторник в рамките на ММД

17:38, 14 мар 16 / Култура 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Софийската филхармония, под диригентството на Жан-Бернар Помие ще изнесе концерт в Русе утре. Той е част от Международния фестивал Мартенски музикални дни. Изненадата е, че Помие не само ще дирижира оркестъра, но и ще бъде един от солистите (на пиано) на концерта. Освен него, като такива ще излязат световно известният цигулар от Русе Светлин Русев и младият виолончелист Атанас Кръстев.

В първата част на концерта ще бъде изпълнена Испанска симфония за цигулка и оркестър, опус 21, ре минор (1874 г.) от Едуард Лало, а във втората – Концерт за цигулка, виолончело и пиано опус 56 до мажор (1803-1804 г.) от Лудвиг ван Бетовен.

Жан-Бернар Помие е изтъкнат пианист, на 17 години става най-младият финалист на Международния конкурс „Чайковски“ в Москва и започва кариера, която го отвежда в най-престижните зали в света. Работи с Херберт фон Караян и Берлинската филхармония в Берлин и Залцбург. Свири с много изтъкнати музиканти и изнася концерти на всички големи световни сцени. Като диригент работи с водещи оркестри в Европа и Америка.

Жан-Бернар Помие е директор на Академия „Музике“ и гост преподавател в колежа „Сейнт Чад“ в Дърам. Франция го обявява за Кавалер на Националния орден за заслуги и му връчва и Ордена на почетния легион.

Неговата професионална съдба е свързана с Русе. Преди 52 години той е бил тук, съвсем млад, поканен за солист на „Коронацията“ на Моцарт от „бащата“ на Мартенски музикални дни Илия Темков. Точно тогава, по време на този концерт, се е създала възможността след толкова години той отново да се върне тук, разказа самият Помие днес пред журналисти на нарочна пресконференция.

С характерната си експанзивност Илия Темков влязъл при Помие и насочил пръст към него с думите „Вие сте диригент“, спомня стряскащото тогава събитие извесният изпълнител. Стъписал се, но след 5 дни излязъл на сцената и дирижирал оркестър, свирещ Петата симфония на Чайковски. Преди 5-6 години пък дирижирал отново Софийската филхармония, което не се било случвало от 1962 г. Тогава там бли и Илия Темков. Срещата била емоционална и влънуваща, но само след дни Темков починал, спомни си с тъга днесЖан-Бернар Помие.

Светлин Русев не се нуждае от представяне, особено за русенската публика. Роденият в дунавския град бележит музикант от години се радва на изключително успешна международна кариера, лауреат е на голям брой престижни конкурси в нейното начало, свири на най-престижните сцени по света, с най-добрите диригенти и изпълнитери, записва копактдискове, а понастоящем е професор по цигулка в своята аlma мater – Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж. От настоящия сезон е артистичен съветник и постоянен гост-солист на Софийската филхармония. Свири на цигулка Страдивариус от 1710 г., предоставена му от Nipon Music Foundation.

Атанас Кръстев е роден в София през 1988 г. в семейство на музиканти. Завършва НМУ „Любомир Пипков“ и НМА „Панчо Владигеров“. От 2011 г. специализира при проф. Н. Шаховская във Висшето училище за музика „Рейна София“ в Мадрид. Посещава множество майсторски класове по виолончело, лауреат е на 14 награди от национални и международни конкурси. Изнася концерти от 7-годишен в България и чужбина, много от тях записани от различни медии, включително БНТ, а в БНР притежава документални и студийни записи. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама