Реформаторите-опозиционери против задължителните зимни гуми

17:42, 14 мар 16 / Политика 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров ще внесат промени между първо и второ четене в законопроектите за изменение на Закона за движение по пътищата, според които зимните гуми няма да са задължителни.

На първо четене Народното събрание прие, че от 1 ноември до 1 април всяка година шофьорите трябва да карат задължително с гуми, подходящи за зимни условия. Иначе ги грози глоба от 50 до 200 лева или дори отнемане на книжката от 1 до 6 месеца.

„Задължителното използване на зимни гуми за периода ноември – април от годината за всички МПС не е оправдано и ненужно ще натовари бюджета на домакинствата, които през зимния сезон използват автомобила си само в населените места и не пътуват по републиканската пътна мрежа. Още повече, през месеците март и април често се достигат температури над 20 градуса, при които използването на зимни гуми не само е ненужно, но може да увреди качествата на последните”, смятат депутатите.

Те предлагат още да отпадне наказанието до 3 години затвор за превишаване на скоростта с над 60 км/ч. - промяна, приета също на първо четене. Избраниците предлагат на нарушителите просто да им бъде отнета книжката до три месеца.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама