Младежи от Варна даряват кръв

18:51, 14 мар 16 25 251 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регионалният център по трансфузионна хематология във Варна стартира кампания за кръводаряване в колективите на училища и университети на територията на община Варна. Мотото на кампанията е „Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот!“

Стартът е на 15 март в Хуманитарната гимназия „Константин Преславски“ – от 08,30 ч. На 17 март тя продължава в Първа езикова гимназия – от 08,30 ч.

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител, съобщават от БЧК.

Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Не се допускат хора, които страдат от заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, туберкулоза, токсоплазмоза, бруцелоза, отосклероза, Мениеров синдром, бронхит, алергии, хроничен остеомиелит и деформации на костите, ревматизъм, язва на стомаха или дванадесетопръстника, псориазис, екземи по кожата, глаукома и т.н.Отговори на още въпроси за кръводаряването може да намерите на: http://ncth.bg/kak-da-pomogna/faq

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама