Шуменци опънаха палатки пред Общината

19:20, 14 мар 16 25 501 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Десетки шуменци излязоха днес на протест срещу забраната за диво къмпингуване.

Под звуците на вувузели и свирки с плакати “Искаме правила за къмпингуване, а не забрани”, “Искаме природа не бетон”, над сто души се събраха пред сградата на Общината в Шумен.

Протестиращите бяха разпънали две палатки, а картината се допълваше от каравана и тента.

“Наложиха забрана за къмпингуване в зона “А”, която е в непосредствена близост до морето. Зона “Б” ще бъде застроена и така всички ще плащат”, коментира Валери Върбанов. Друг протестиращ добави, че с това се отнема удоволствието от общуването с природата на хиляди хора в България.

Протестът в Шумен бе част от надигналото се недоволство срещу готвените промени в Закона за туризма, които предвиждат забрана за къмпингуване извън обособените за това места на територията на цялата страна.

Недоволството на протестиращите бе провокирано от абсолютна забрана за палатки в цялата България извън територията на категоризираните къмпинги, която се предвижда в промените в Закона за туризма, публикувани за обществено обсъждане. Предложенията са внесени от министерството на туризма. Ограниченията ще важат и за собствениците на каравани и кемпери. Новите забрани идват седмица след приетите ограничения за къмпингуване по морето от Народното събрание.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов депутати от партията ще внесат в парламента предложение за отмяна на забраната за къмпингуване и паркиране в зона А по Черноморското крайбрежие, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

 

 

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама